SLO bocni levo
SLO bocni desno

UKC: "Sladke pijače bolj škodljive od čokolade"

Slovenija

29.07.2019

V zapisu na spletni strani Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana pojasnjuje, da bakterije, ki so v ustih predvsem v zobnih oblogah, prebavljajo sladkorje iz bonbonov, čokolad in različnih pijač v kisline, zaradi katerih se začne raztapljati zobna sklenina. 
 
 
"Sladkor v prevelikih količinah škoduje ustnemu zdravju, največja težava so enostavni sladkorji, ki jih dodamo v čaj in druge pijače, ali sladkorji v bonbonih, čokoladah... Bakterije, ki jih imamo v ustih predvsem v zobnih oblogah, te sladkorje prebavljajo v kisline, zaradi katerih se začne zobna sklenina raztapljat. Če ne odstranimo zobnih oblog in s tem bakterij, se proces nadaljuje in lahko pripelje do izgube zoba, hitreje mlečnega kot stalnega," so med drugim zapisali na uradni spletni strani UKC.
 
V zapisu, pod katerega se je podpisala dr. Tanja Tomaževič, je navedeno še naslednje: "Še bolj kot čokolade in druge sladkarije so nevarne sladke pijače, ker se ljudje premalo zavedajo dejstva, da je praktično v vsaki pijači sladkor. Otroci jih imajo večkrat na razpolago kot sladkarije, saj nas skrbi njihova dehidracija. V resnici te pijače stalno vplivajo na zobe, saj bakterije sladkor predelujejo in kisline so vedno prisotne. Ob tem nekatere pijače že same po sebi vsebujejo kisline, to so gazirane pijače, ki topijo zobe, tudi če ne vsebujejo sladkorja."