SLO bocni levo
SLO bocni desno

V Sneberjah raste uspešna mlada mlekarna

Slovenija

15.07.2019

Ana Kastelic in Aleš Žonta vodita kmetijo Kastelic - Žonta v Sneberjah pri Ljubljani. Živijo od prireje mleka, tretjino ga vsak mesec tudi predelajo. Jogurte, skuto in mladi sir za žar prodajajo na kmetiji, oskrbujejo tudi vrtce in šole, poroča spletna stran Agrobiznis.
 
 
Glavna dejavnost je prireja mleka, in sicer 210 tisoč litrov na leto. V prosti reji imajo 85 glav goveda, od tega 40 krav molznic. Večino mleka prodajo Mlekopu za italijanski trg, približno 30 odstotkov pa ga od leta 2013 sami predelajo v navadne, sadne in grške jogurte, navadno skuto in skuto, podloženo s sadjem, ter mladi sir za žar.
 
"Izboljšujemo krmo, da povečujemo mlečnost krav. V svoji mešalnici sami pripravljamo krmo, kupimo le minerale in vitamine. Poleti dajemo kravam dodatke proti vročini, da dajo enako količino mleka. S prosto rejo in ventilatorji v hlevu skrbimo za dobro počutje živali," je za portal Agrobiznis dejal Aleš Kastelic.
 
Aleš razmišlja, da bi poleti, ko med počitnicami upade prodaja šolam, začeli ponujati še domač sladoled ali kaj drugega. Želja njenega moža pa je, da bi čez nekaj let, ko otroka zraseta, redili goveje pitance za meso. Kmalu bodo prenovili sirarno in posodobili etikete svojih mlečnih izdelkov.
 
S sredstvi, ki jih je Ana Kastelic kot mlada prevzemnica dobila za zagon dejavnosti, so posodobili molzišče in kupili silose za žito, mulčer ter okopalnik za koruzo. Poleg predelave mleka, ki ga zaradi obilice dela ne bodo povečali, ima kmetija še dve dopolnilni dejavnosti: kisanje zelja in pluženje cest.
 
Kislo zelje je njihova stalnica že 30 let, prodajajo ga zadružnim trgovinam in zasebnim mesnicam v Litijo, Izlake in Zagorje. Mlada gospodarja bi rada sčasoma pridelovala manj poljščin in manj vrst zelenjave, da bi se pri delu bolj osredotočila na živinorejo.