
Idrijski žlikrofi v nacionalnem registru
Slovenija
10.01.2020
Pobuda za vpis in financiranje je prišla iz občine Idrija in Društva za promocijo in zaščito idrijskih jedi. Posebnost idrijskih žlikrofov je, da se od drugih polnjenih testenin razlikujejo po nadevu, načinu izdelave in obliki.

S krompirjevim nadevom polnjene testenine v obliki klobuka, ki se izdelujejo na širšem območju Idrije in Cerknega ter se pripravljajo kot predjed, priloga k mesnim jedem ali kot samostojna jed z različnimi omakami, je ministrstvo za kulturo vpisalo v nacionalni register nesnovne dediščine. Tradicionalna priloga k tej jedi je omaka iz jagnjetine, po domače "bakalca."
Vsakega avgusta v Idriji poteka tradicionalni praznik idrijskih žlikrofov, kjer se redno predstavlja več kot 10 certificiranih izdelovalcev idrijskih žlikrofov in gostincev ter več kot 15 ponudnikov lokalnih kulinaričnih produktov.
Organizatorji festivala želijo žlikrofe predstaviti obiskovalcem na načine, kot jih niso imeli možnosti spoznati.
Idrijski žlikrofi so prvi slovenski proizvod, ki ga je Evropska komisija prijavila kot zajamčeno tradicionalno posebnost Evropske unije, kar pomeni, da sta zaščitena tako receptura kot tudi tradicionalni način priprave.
Kulinarični program na Prazniku idrijskih žlikrofov 2018 je vedno zelo pester. Na več kot desetih stojnicah obiskovalci lahko okušajo žlikrofe, svoje stojnice pa dobijo tudi jedi iz alpskega okolja.
Predstavlkjajo se še lokalni in regionalni proizvajalci kulinaričnih produktov, poteka senzorično ocenjevanje "bakalce", ki jo kuhajo Lovska društva, predstavljajo se vinarji in mikropivovarji.
Idrijski žlikrofi
Zaščiteni so kot "zajamčena tradicionalna posebnost". To pomeni, da so proizvedeni po tradicionalni recepturi in na tradicionalen način. Nacionalno zaščito so prejeli že v letu 2002, evropsko pa 15. 1. 2010. Certifikat za izdelavo idrijskih žlikrofov ima Društvo za promocijo in zaščito idrijskih jedi, ki s pomočjo Idrijsko – Cerkljanske razvojne agencije vodi in spremlja postopke za vzdrževanje certifikata. Idrijske žlikrofe lahko izdelujejo le izdelovalci, ki upoštevajo določila iz elaborata o označbi tradicionalnega ugleda za idrijske žlikrofe. Izdelovalci morajo spoštovati tudi določila evropske uredbe, s katero so idrijski žlikrofi postali zaščiteni na nivoju EU. Vsi certificirani izdelovalci so podvrženi notranji in zunanji kontroli, pri kateri morajo izkazovati ustrezno kakovost idrijskih žlikrofov in ustrezno izdelavo v skladu s specifikacijo.


