SLO bocni levo
SLO bocni desno

NIJZ opozarja na pomen pravilno pripravljene hrane

Slovenija

19.06.2019

NIJZ (Nacionalni inštitut za javno zdravje) v sezoni piknikov opozarja na pomen pravilno pripravljene hrane.

Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje so opozorili, da sezona piknikov prinese več tveganja za bolezni, ki so pogojene s hrano. Toplo vreme omogoča idealne pogoje za hitro razmnoževanje bakterij, zato so na inštitutu posvarili pred okužbami in zastrupitvami, ki nastanejo v primeru nepravilnih postopkov priprave hrane.

Ključno je, da surova živila ločimo od gotovih, da ne pride do navzkrižnega onesnaženja.
 
Hladilne torbe za prevoz živil naj bodo v najhladnejšem delu avtomobila in ne v prtljažniku. Ker se bakterije na višjih temperaturah razmnožujejo hitreje, moramo živila, ki so predolgo izpostavljena takim temperaturam, zavreči.

Ključnega pomena je tudi umivanje rok in pravilna toplotna obdelava živil, ki uniči možne nevarne mikroorganizme, so dodali na inštitutu.