
Mesarji lahko gostincem prodajo le četrtino blaga
Slovenija
18.06.2019
Slovenski mesarji lahko le četrtino svojega blaga prodajo gostilnam, saj jih omejujejo inšpektorji in birokratske prepreke, poročajo Finance.

Kot poroča omenjeni časnik, so jim nekateri mesarji in Trgovinska zbornica Slovenije zagotovili, da v Sloveniji na tem področju veljajo precejšnje birokratske ovire. Inšpektorji z uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin mesnice nenehno obiskujejo, motili naj bi jih najmanjši prekrški, obiskujejo pa jih tudi delovni inšpektor, tržni inšpektor, davčni inšpektor.
Kot so zapisali pri Financah, lahko male mesarije samo 25 odstotkov mesa prodajo gostincem oziroma drugim poslovnim subjektom za prodajo naprej na drobno. Na kmetijskem ministrstvu dovoljeno mejo upravičujejo z razlago, da je meso občutljiva surovina in več, ko ga je, čez več rok gre, s čimer je večje tveganje.
Pravilnik se glasi takole: "Dobava živil živalskega izvora iz enega obrata prodaje na drobno v drug obrat prodaje na drobno, ki neposredno oskrbuje končnega porabnika, je dovoljena, če količina tako dobavljenih živil ne presega 25 odstotkov skupnih mesečnih količin.". Zanimivo, Evropska skupnost te meje od držav članic ne zahteva. TZS vladi predlaga zvišanje meje na 35 odstotkov.


