SLO bocni levo
SLO bocni desno

Nova podoba sirov Zelene doline

Slovenija

14.05.2019

Mlekarna Celeia iz Arje vasi je poskrbela za novo podobo sirov Zelene doline. Kakovost in okusi ostajajo enaki, siri so proizvedeni izključno iz slovenskega mleka in v Sloveniji.
 
"Podobo smo osvežili z namenom, da že sama embalaža poudarja kakovost naših sirov, ki so pridelani in proizvedeni brez GSO ter brez konzervansov, tudi brez tistih, ki so z zakonom sicer dovoljeni (Lizocim). Tako je sedaj poleg vsebine, premium tudi podoba. Ker je potrošnik želel sir videti, smo se zato odločili tudi za okence na embalaži, ki mu omogoča pogled v vsebino. Z zeleno barvo smo poenotili še sire Dolinar, Dimar in Šmarski Rok, ki so sedaj še bolj opazni in odeti v najbolj prepoznavno barvo blagovne znamke Zelene doline," pravijo v Mlekarni Celeia, kjer načrtujejo prenovo sirarne oziroma nakup novih kotlov, modelov, nove preše in urejanja slanice.

"Sir Šmarski Rok je poltrdi polmastni sir, izdelan popolnoma po lastni recepturi in ima nizko vrednost maščobe, sir Dolinar je naš prvi poltrdi sir z velikimi luknjami, okus je sladko aromatičen z rahlo pikantnostjo, sir Dimar pa ustvarjamo po povsem tradicionalnem postopku, z izgorevanjem naravnega bukovega lesa. V prenovljeni podobi, vendar še vedno rdeč, je tudi Edamec z blagim, milim in čistim okusom. V rdeči ostaja tudi Trapist, v rumeni pa Gauda, katere okus rahlo spominja na orehova jedrca," so o sirih povedali v Mlekarni Celeia, kjer sledijo trendom v mlečni industriji. Izpostavljajo zdrave živalske maščobe ter poudarjajo, da so siri naraven vir beljakovin in kalcija ter zato dobrodošla jed na naših mizah. V njihovi skupni prodaji siri zajemajo 31 % delež.

Siri Zelene doline nosijo oznako "Izbrana kakovost Slovenija", kar potrošnikom zagotavlja, da je proizvod redno kontroliran ter v celoti pridelan in predelan v Sloveniji. Siri so tudi brez GSO, kar zagotavljajo že kmetje s skrbjo za krmo svoje živine. Dodatno noto kakovosti pa jim daje znak "višja kakovost", kar omogoča poseben postopek predelave mleka:
 
"Zaradi temeljite obdelave mleka, pasterizacije in mehanskega odstranjevanja bakterij in spor iz mleka so siri obstojni in boljše kvalitete brez pomoči konzervansov, ki jih zakon sicer dovoljuje," pojasnjuje postopek direktor Mlekarne Celeia Marjan Jakob.

Dodana vrednost poltrdih sirov Zelene doline je, da jih lahko uživajo tudi osebe z alergijsko reakcijo na jajčne beljakovine. Ne vsebujejo namreč konzervansa Lizocim, ki je pridobljen iz jajčnega beljaka in se šteje za alergeno snov, ki jo je treba označiti.

Sirarna Šmarje se je Mlekarni Celeia, ki je takrat obratovala v Medlogu pri Celju, pridružila v letu 1979. Leta 1984 je proizvodnja večje mlekarne stekla v Arji vasi pri Petrovčah in zaradi ekonomičnosti je bila leta 1996 tudi šmarska sirarna preseljena v Arjo vas ter obenem posodobljena in avtomatizirana strojna linija za izdelavo sirov. S tem je Mlekarna Celeia postala največji in najbolj avtomatiziran proizvajalec poltrdih sirov v Sloveniji, pestre načrte pa imajo tudi za prihodnost.