SLO bocni levo
SLO bocni desno

Na novem razpisu za izbor najbolj inovativnih živil novost živila iz ajde

Slovenija

09.05.2019

Inštitut za nutricionistiko je objavil nov razpis za izbor najbolj inovativnih živil, proizvedenih v Sloveniji in uvedenih na trg v zadnjem letu. Gre za nadaljevanje v letu 2014 začetega projekta, namen katerega je spodbujati slovenske proizvajalce živil pri razvoju novih ali preoblikovanju obstoječih živil, da bi dosegli ugodnejšo prehransko sestavo in večjo prijaznost potrošniku in okolju, s čimer želijo prispevati k pestrejšemu izboru kakovostnih živil.
 
"Posebnost letošnjega razpisa je, da nameravamo podeliti tudi posebno nagrado za najbolj inovativno živilo iz ajde. Projekt je nekomercialne narave in povsem brez stroškov za prijavitelje, sofinancira ga Ministrstvo za zdravje. Pobude za najbolj inovativna živila sprejemamo do 30. novembra 2019 preko spletne strani Inštituta za nutricionistiko. K prijavi so vabljeni tako potrošniki kot proizvajalci živil, od najmanjših turističnih kmetij pa do velikih živilskih podjetij s sedežem v Slovenijim" so zapisali med drugim v sporočilu za javnost.   

Proizvodnja živil je polna izzivov in številni proizvajalci vlagajo zelo veliko truda v inovativen razvoj novih živil, ki imajo bodisi boljšo prehransko sestavo, vsebujejo manj aditivov, podpirajo zdravje, ali pa druge lastnosti, ki prispevajo k prijaznosti potrošnikom ali okolju, vendar pa verodostojne informacije o takšnih proizvodih pogosto težko pridejo do potrošnika. Tudi domači proizvajalci na tržišče lansirajo vrsto novih inovativnih živil, tudi takšnih z zelo izboljšano prehransko sestavo, ki pa v hudi mednarodni konkurenci pogosto težko preživijo. Domači proizvajalci pogosto nimajo zadostnih oglaševalskih sredstev, da bi takšna inovativna živila in njihove prednosti uspešno predstavili potrošnikom, da bi prodaja omogočila rentabilno proizvodnjo takšnih živil. 

Igor Pravst, Inštitut za nutricionistiko: "Da bi spodbujali inovativnost pri razvoju živil med domačimi proizvajalci in na ta način potrošnikom zagotovili pestrejši izbor kakovostnih živil, smo na Inštitutu za nutricionistiko v letu 2014 začeli z izborom najbolj inovativnih živil. Projekt je bil že v preteklih letih zelo uspešen, tako da smo v začetku letošnjega leta javnosti lahko predstavili že četrti sklop najbolj inovativnih živil v različnih skupinah živil. Razpis bo odprt do 30. novembra 2019, na razpisu izbrana najbolj inovativna živila leta 2020 pa bomo javnosti predstavili v začetku prihodnjega leta. V letošnjem razpisu uvajamo novost, in sicer želimo poleg nagrad v običajnih skupinah živil podeliti tudi posebno nagrado za najbolj inovativno živilo iz ajde." 
 
Za izpostavitev ajde so se odločili, ker želijo spodbuditi doslej precej omejeno ponudbo živil iz ajde. 

Ivan Kreft, Inštitut za nutricionistiko: "Ajda je zelo hranljivo živilo, tako zaradi količine in kakovosti beljakovin, kot tudi zaradi drugih sestavin, zlasti mineralov, pa tudi rutina in kvercetina. Poleg navadne ajde poznamo tudi tatarsko ajdo, katere prehranska sestava je še posebej zanimiva, zelo zanimiva pa je tudi zaradi neizkoriščenega potenciala za širjenje gojenja v Sloveniji, s čemer bi povečali pestrost kmetijskih rastlin in omogočili pridelovanje na marginalnih kmetijskih območjih. Tatarsko ajdo namreč lahko sejemo tudi kot drugi pridelek v letu, po žetvi pšenice ali ječmena na isti njivi. Tako navadna kot tatarska ajda omogočata tudi proizvodnjo živil brez glutena, zaradi česar sta zelo zanimivi tudi za skupine prebivalcev s posebnimi prehranskimi potrebami. Vse to so razlogi, da želimo po eni strani spodbuditi proizvajalce, da bi potrošniku ponudili več živil iz ajde, po drugi strani pa prebivalce ozavestiti, da pogosteje v prehrano vključijo tudi ajdo. To sta tudi cilja našega novega aplikativnega raziskovalnega projekta"Lokalno pridelana ajda kot surovina za proizvodnjo kakovostnih živil", ki ga izvajamo na Inštitutu za nutricionistiko v sodelovanju z Biotehniško fakulteto Univerze v Ljubljani, Institutom "Jožef Stefan" in Kemijskim inštitutom, ob finančni podpori Javne agencije za raziskovalno dejavnost RS in Ministrstva za kmetijstvo gozdarstvo in prehrano RS."

Pobude za izbor najbolj inovativnih živil lahko podajo tako potrošniki kot tudi sami proizvajalci živil preko spletne strani Inštituta za nutricionistiko (https://www.nutris.org/inovativna-zivila/novice/razpis-inovativna-zivila-leta-2020). Vsak proizvajalec lahko predlaga tri inovativna živila po lastnem izboru, medtem ko potrošniki lahko predlagajo tudi več različnih živil.
 
Anita Kušar, vodja projekta, Inštitut za nutricionistiko:"Pri izboru bomo upoštevali najrazličnejše vidike inovativnosti, predvsem posebnosti v sestavi z namenom doseganja ugodne prehranske sestave. Zaradi načina izbora bodo iz ocenjevanja izločene alkoholne in žgane pijače ter živila z visoko vsebnostjo maščob, predvsem nasičenih, sladkorjev, soli in vsebnostjo drugih snovi, katerih uživanje želimo omejevati."
 
Tudi tokrat bodo proizvajalcem izbranih živil omogočili, da bodo informacijo o prejetem priznanju prosto komunicirali v javnosti, tako na označbah kot predstavitvah živil, brez kakršnih koli dodatnih stroškov.

Dodatne informacije: 

https://www.nutris.org/inovativna-zivila/novice/razpis-inovativna-zivila-leta-2020
Informacije o projektu in nagrajencih prejšnjih razpisov: 
https://www.nutris.org/inovativna-zivila