
Še posebej sladko bo v soboto, 13. aprila, ko se bodo lahko ob 12. uri obiskovalci na Čokoladnem trgu tradicionalno posladkali z Gorenjko velikanko, najtežjo čokolado v Sloveniji. Ta bo letos ob počastitvi 97-obletnice obstoja blagovne znamke Gorenjka tehtala kar 97 kilogramov. Slastna mlečna čokolada bo imela 30 % delež kakava in bo vsebovala 34 kilogramov skrbno izbranih lešnikov. V dolžino bo merila 2,5 metra, široka bo 1 meter ter debela 3,5 centimetra.
Ta čokolada velja za največjo atrakcijo Festivala čokolade v Radovljici in je vsako leto težja, saj njeni kilogrami ponazarjajo obletnico ustanovitve Gorenjke. Čokoladno poslastico mojstri vlijejo v posebej izdelan model za čokolado, ki je namenjen prav tej čokoladni velikanki, lešnike pa ročno razporedijo po celotni površini. Ko se ohlajeno čokolado izlušči iz modela, sledi postopek natančne dekoracije. Za slednjo poskrbijo izkušene Gorenjkine slaščičarke, celoten postopek izdelave velikanke pa tako traja približno 24 ur.



