SLO bocni levo
SLO bocni desno

UVHVVR slovenskemu distributerju začasno prepovedala prodajo kebabov

Slovenija

27.02.2019

Uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin je po zgledu hrvaške sanitarne inšpekcije ponudniku kebaba, podjetju Alebon, danes začasno prepovedala prodajo vseh njegovih mesnih pripravkov, če ne bo za vsako od serij predložil dokazila, da niso okuženi s salmonelo.
 
 
Uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin (UVHVVR) je v petek sporočila, da je prek sistema hitrega obveščanja RASFF* prejela informacijo o prisotnosti salmonele v zamrznjenem kebabu, ki ga je v Slovenijo in na Hrvaško iz Poljske dobavila družba Alebon iz Ljubljane. Na Hrvaško so distribuirali skupaj 8,7 tone, v Slovenijo pa tri tone mesa.
 
Včeraj so iz UVHVVR sporočili, da so omenjenemu distributerju zaradi novih obvestil, ki so jih prejeli prek RASFF, izrekli začasni ukrep prepovedi dajanja na trg vseh mesnih pripravkov (kebabov). Nosilcu dejavnosti je "od danes dovoljeno dajati na trg samo mesne pripravke, za katere bodo UVHVVR predhodno predložili mikrobiološke analizne izvide, kot dokazilo, da v konkretnem lotu mesnega pripravka ni prisotna salmonela." Alebon izdelke proizvaja v treh različnih obratih, poroča STA. 
 
V obratu na Poljskem proizvajajo kebab meso, primerno za nadaljnjo obdelavo v lokalih s hitro prehrano. V Romuniji imajo proizvodnjo, specializirano za termično obdelavo kebab izdelkov, zamrznjene kebab omake pa proizvajajo po posebnih postopkih v obratu v Sloveniji.
 
Kot smo že poročali, so prebivalci Slovenije pojedli že kar štiri tone spornega kebaba, okuženega s salmonelo in ostanki zdravil. Prodajali so ga po vsej državi, je ugotovila uprava za varno hrano, sporni kebab je namreč prejelo kar 38 ponudnikov hitre prehrane v 23 krajih.
 
Skupaj 12 ton spornega kebaba je prišlo iz Poljske – nekaj več kot šest ton na Hrvaško in Madžarsko ter dobrih pet ton k nam. Tega kebaba niti niso več preverjali – saj so že prej potrdili, da je okužen s salmonelo.
 
Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) pravijo, da se, če meso, okuženo s salmonelo, dobro prekuhamo ali prepečemo, salmonela uniči. Lahko pa ostane denimo na mizi, pultu – tam, kjer smo imeli okuženo meso. "Tam potem režemo sadje, zelenjavo in tako salmonelo vnesemo v druga živila."