Turški peki kmalu vstopajo na slovenski trg kar že povzroča zaskrbljenost, poroča spletna stran SEEbiz.
Turški pekovski proizvajalec Simit Sarayi bo sredi marca vstopil na slovenski trg in sicer najprej s poslovalnico sredi Ljubljane, kjer bodo odprli lokal na lokaciji, ki jo je zapustila nemška franšiza BackWerk.
Oni so v Sloveniji doživeli poslovni brodolom v soočenju s hrvaškim Mlinarjem, a Turki so odločeni, da bodo prišli in ostali.
Njihovo podjetje je bilo ustanovljeno leta 2002, prve prodajalne so odprli v Istanbulu, leta 2010 pa so franšizo odprli že na Nizozemskem.
Trenutno su prisotni v 22 državah (ZDA, Velika Britanija, Savdska Arabija), leta 2017 pa so sklenili strateško partnerstvo s Fawaz Alhokair Group za katero je savdijski kapital (podjetje se sicer ukvarja z modo in nepremičninami).
Poznavalci slovenskega trga pravijo, da prostor je, kar je dokazal Mlinar. Turška franšiza bo vrata najprej odprla v Mariboru in Ljubljani, vse skupaj pa pomeni nevarnost za lokalne pekarne.
Direktor nekdanjih Miklavških pekarn Andrej Lešnik je za spletni portal maribor24.si dejal:""Imajo ogromne kapacitete, v enem dnevu napravijo toliko kot lokalni peki v enem letu.”