SLO bocni levo
SLO bocni desno

Spar bo v PL izdelkih zmanjšal vsebnost sladkorja in soli

Slovenija

15.02.2019

Podjetje Spar Slovenija se je zavezalo k temu, da do konca leta v izdelkih lastne blagovne znamke vsebnost soli zmanjša za 25 ton, vsebnost sladkorja pa za 80 ton, poroča spletna stran ESM (European Supermarket Magazina).
 

 
 
Trgovec se je za takšno potezo odločil po razkriti študiji, ki navaja, da Slovenci zaužijemo preveč soli in sladkorja. Lani se je Spar Slovenija tesno povezal z dobavitelji in prehranskimi svetovalci, da bi nekoliko spremenil recepture svojih izdelkov, predvsem lastnih blagovnih znamk.
 
Primere z ustrezno sestavo je trgovcu pomagala poiskati Biotehniška fakulteta v Ljubljani. Podrobno analizo je nato izvedel še Nacionalni laboratorij zdravja, okolja in hrane, ki je izdelkom prilagodil sestavo.
 
Spar sporoča, da bodo novi izdelki z manj sladkorja uživanje sladkorja kupcem letno pomagali zmanjšati za kar 15 ton, medtem ko bodo izdelki lastne blagovne znamke vsebovali za 3 tone soli manj kot prej.