SLO bocni levo
SLO bocni desno

Žitu največ, kar 39 zlatih odličij, za kakovost pekovskih izdelkov in testenin

Slovenija

24.01.2019

Kar 39 Žitovih izdelkov je na letošnjem 19. strokovnem ocenjevanju kruha, pekovskega in finega pekovskega peciva, testenin, keksov in slaščic prejelo zlato priznanje za odlično kakovost izdelkov.
 
Ocenjevanje izdelkov tradicionalno poteka pod okriljem Sekcije za pekarstvo pri Zbornici kmetijskih in živilskih podjetij na GZS, odličja pa podeli neodvisna komisija. V Žitu so v vseh letih ocenjevanja, vključno z letošnjimi odličji, skupno prejeli že 340 zlatih priznanj.
 
"Žito je za kakovost izdelkov v vseh letih ocenjevanja, vključno z letošnjimi odličji, skupno prejelo že 340 zlatih priznanj. Pomenijo nam potrditev, da uspešno izvajamo osnovno vodilo našega delovanja: to je priprava in razvoj visokokakovostnih izdelkov, ki zadovoljijo tudi najbolj zahtevne kupce, doma in po svetu. Trenutno so z odličji nagrajeni Žitovi kruhi in pekovski izdelki na voljo že v 15 državah širom po svetu, izvozimo jih namreč kar 6 tisoč ton letno," je ob prejemu priznanj povedal Janez Bojc, generalni direktor Žita in predsednik Sekcije za pekarstvo pri GZS.
 
Dodal je še: "Rastoče število priznanj kaže, da pravilno prepoznavamo prehranske trende in želje potrošnikov. Gre predvsem za manjše hlebce, ki dolgo ohranjajo svojo svežino in so pripravljeni iz različnih kombinacij temnejših mok. Tem dodajamo še različna semena, drobljence, zdrob, stročnice in druge kakovostne surovine. Še posebej pa skrbimo za svežino izdelkov, ki jo dosegamo z uporabo tradicionalnih tehnologij, kot je podaljšana fermentacija, in z dejstvom, da imamo kar osem pekarn, ki so lokalno porazdeljene po celotni Sloveniji. Tako več kot 600 pekov skrbi, da kupcem na 2469 prodajnih mestih po državi dnevno zagotavljamo svež kruh."

Skupina Žito, ki je v preteklem letu praznovala 70 let delovanja podjetja, ima na področju proizvodne pekarske dejavnosti v Sloveniji največji tržni delež. Prepoznavnost in priljubljenost svojih kruhov gradijo na osnovi bogate slovenske dediščine, kjer je imel po tradiciji kruh glavno mesto v prehrani naših prednikov. S to zavestjo in dolgoletnimi izkušnjami ustvarjajo edinstvene, inovativne in vrhunske izdelke, pri katerih uporabljajo tradicionalna žita in izkoriščajo sodobno tehnologijo.