SLO bocni levo
SLO bocni desno

Projekt Tuševa zvezdica 2019 išče najboljše ekipe mladih kulinaričnih zvezd

Slovenija

16.01.2019

Izjemen kulinarični projekt Tuševa zvezdica, ki ga že 5. leto organizira slovenski trgovec Tuš v sodelovanju z Društvom kuharjev in slaščičarjev Slovenije, predstavlja mlade srednjih in višjih gostinskih šol, širši javnosti, bodočim delodajalcem in kolegom iz stroke, hkrati pa jih spodbuja pri njihovih prvih korakih v poklicni svet.
 
 
 
Na Srednji šoli za gostinstvo in turizem Celje je potekalo prvo predtekmovanje, kjer sta si mesto v finalnem tekmovanju že zagotovili ekipi Srednje šole za gostinstvo in turizem Ljubljana ter Grm Novo mesto.
 
V tekmovanju za naziv Tuševa zvezdica želijo izpostaviti prav vse poklice in vse dijake, ki se izobražujejo na Srednjih ter Višjih gostinskih in turističnih šolah. Tekmovanje namreč poteka med dijaki in študenti tovrstnih šol iz vse Slovenije, ki s svojimi ekipami v sestavi kuharja, pomočnika kuharja, natakarja in turističnega vodnika med seboj tekmujejo.
 
Tekmovanje temelji na pripravi regijske jedi in pripadajoče zgodbe, ki je povezana z nastankom jedi, lokalnimi značilnostmi, zgodovino in kulturno dediščino. Zmagovalci prvega predtekmovanja v Celju so dijaki Srednje šole za gostinstvo in turizem Ljubljana, ki so pripravili krožnik in zgodbo Merlotove račke, z drugim mestom pa so si vstop v finalno tekmovanje zagotovili tudi dijaki Srednje šole za gostinstvo in turizem Grm Novo mesto, ki so pripravili Šentjernejskega kopuna.
 
 
Ekipe dijakov in študentov se bodo pomerile v treh predtekmovanjih. Prvo je že potekalo na Srednji šoli za gostinstvo in turizem Celje, 6. februarja bo v Mariboru in 13. marca v Ljubljani. V vsakem tekmovanju se v finale uvrstijo po dve ekipi, in po dve najboljši ekipi med vsemi poraženci predtekmovanj.
 
Finalno tekmovanje bo potekalo med osmimi ekipami, ki se bodo predstavile z lokalno kulinarično zgodbo: kuhar in pomočnik kuharja bosta jedi pripravila, natakar bo jed postregel, turistični vodnik pa bo jed predstavil z lokalno zgodbo.
 
V finalu, ki bo potekalo v mesecu aprilu, bo ob koncu Tuševa zvezdica postala ena od dveh najboljših ekip, ki se bosta pomerili v pripravi in predstavitvi regijsko obarvane restavracijske sladice.
 
Strokovni ekipi, ki ocenjuje nadobudne srednješolce in študente so se pridružili tudi znani slovenski kulinarični mojstri, ki so pokazali veliko zanimanja za mlade kulinarične talente. Strokovna ocenjevalna ekipa pod vodstvom Tomaža Vozlja, predsednika Društva kuharjev in slaščičarjev Slovenije, pa je tudi letos prepričana, da bodo inovativne jedi z lokalnim pridihom slovenskih kulinaričnih zgodb ponovno v slast in občudovanje vsem udeležencem in gostom tekmovanja.