SLO bocni levo
SLO bocni desno

Zadružniki za več hrane v javnih zavodih

Slovenija

26.02.2019

Zadružniki so se na regijskem posvetu zavzeli za spremembo javnega naročanja, s katero bi pri zagotavljanju prehrane v bolnišnicah, šolah, vrtcih, domovih za starejše in v drugih javnih zavodih zagotovili večji delež lokalno pridelane hrane, poroča Gorenjski glas.
 
 
 
Državni sekretar ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Jože Podgoršek je predstavil letošnje razpise za ukrepe kmetijske politike in najpomembnejše naloge ministrstva, odgovarjal pa je tudi na vprašanja zadružnikov. Kot je dejal, se na ministrstvu veliko ukvarjajo z oblikovanjem ciljev in pripravo ukrepov za naslednje sedemletno obdobje skupne kmetijske politike Evropske unije.
 
"Slovenija potrebuje tako manjše kot večje kmetije – manjše predvsem za ohranitev poseljenosti podeželja in večje za zagotovitev prehranske varnosti, zato razmišljamo o ukrepih tako za manjše kot za večje kmetije," je dejal Podgoršek in dodal, da pripravljajo tudi spremembe zemljiške politike, s katerimi želijo preprečiti razprodajo kmetijskih zemljišč tujcem in zemljišča bolje zaščititi pred prostorskimi posegi.
 
Prve izkušnje z znakom Izbrana kakovost Slovenije so dobre, tudi vse več potrošnikov prepoznava razliko med mesom in mlekom z znakom in brez njega, ugotavljajo na ministrstvu, kjer si prizadevajo, da bi v shemo Izbrana kakovost čim prej vključili tudi zelenjavo, žita in vino. Slovenija kot članica Evropske unije, v kateri velja prost pretok blaga in storitev, ne more preprečiti uvoza mesa iz Poljske, lahko pa spremeni sistem javnega naročanja in pri tem zagotovi večji delež doma pridelane hrane.al.

V razpravi je bilo slišati različna mnenja in predloge, tudi kritike, tudi to, da mora zadružnik s svojo zadrugo skleniti pogodbo o sodelovanju oziroma o prodaji pridelkov, pa to, da bi bilo potrebno javnim zavodom predpisati, da v okviru javnega naročanja večinoma kupujejo meso z oznako Izbrana kakovost Slovenija.
 
Ker bo v prihodnjem sedemletnem programskem obdobju (tudi zaradi izstopa Velike Britanije iz Evropske unije) za kmetijstvo manj denarja kot doslej, se bo vnela huda bitka za ta denar, Sedanji sistem razdeljevanja subvencij ni dober, denar dobijo tudi tisti, ki nič ne pridelajo, zato bi v novi finančni perspektivi morali spremeniti sistem in subvencije nameniti le tistim, ki pridelujejo hrano. 
 
Uveljavitev kolektivne znamke

Predsednik zadružne zveze Peter Vrisk je na srečanju predstavil aktivnosti zveze pri pripravi nove skupne kmetijske politike in resolucije o prihodnosti slovenskega kmetijstva in podeželja ter prizadevanja, da bi v javnih zavodih povečali delež lokalno pridelane hrane in da bi se v shemo Izbrana kakovost čim prej vključili tudi drugi kmetijski sektorji.

Letos naj bi v zadružni zvezi uveljavili kolektivno znamko, s katero naj bi povečali prepoznavnost, ugled in zaupanje zveze in njenih članic, skupaj s kmetijskim ministrstvom pa so ministrstvu za finance tudi predstavili predloge za spremembo davčne zakonodaje, s katerimi bi spodbudili razvoj zadružništva.