SLO bocni levo
SLO bocni desno

KZ Metlika načrtuje izvoz vina na Češko in v Srbijo

Slovenija

21.12.2018

Jože Cajnar se po 12 letih vodenja poslavlja od kmetijske zadruge Metlika, ki oskrbuje gostince, prideluje vino, ima svojo klavnico, odkupuje živino in prodaja meso. Konec leta mu poteče mandat, vnovič pa ni kandidiral, poročajo Finance.
 
Na mestu direktorja ga bo zamenjala Tatjana Malešič, dozdajšnja vodja komerciale in programa Gastro. Največja zadruga pri nas je sanirana, letos bo najbolje poslovala, pričakujejo večji dobiček od lanskega.
 
Ob Cajnarjevem prihodu na mesto pomočnika direktorja v letu 2004 je zadruga imela dobrih 23 milijonov evrov prihodkov, letos jih bo več kot 61 milijonov.
 
Temelj metliške zadruge je vinska klet, iz katere pride povprečno pol milijona litrov vina na leto. Lani, ko je bilo zaradi pozebe manj grozdja, so ga pridelali 350 tisoč litrov. Večino prodajo doma, v BiH pa so letos izvozili okoli 10 tisoč steklenic.
 
"Več naročil pričakujemo z bosanskega trga, v dogovorih smo z uvozniki v Srbiji, na Hrvaškem in Češkem. Pogovarjamo se tudi s Kitajci, a vstop na tuj trg praviloma traja več let," pravi Cajnar. Računa, da bodo po novem letu z vinom prodrli tudi na Češko in v Srbijo.
 
"Zagon za naprej črpamo iz uspešne zgodbe s pet let staranim vinjakom Mathia de Luca, poimenovanem po uspešnem metliškem trgovcu z vinom iz 16. stoletja. Vinjak od lani ponujamo v svojih trgovinah in Tušu, rastejo naročila iz BiH, kjer smo ga tudi veliko prodali. Za vinjak se zanimajo tudi druge trgovske verige v Sloveniji, iščemo pa tudi nove tuje trge. Vinjak dviguje ugled naših vin in ponudbo bomo popestrili z novo linijo najprestižnejših vin. IZ BiH uvažamo vložnine, kameno sol iz Tuzle in nekatere začimbe. Smo v dogovorih, da bi naša vina in slovensko meso dobavljali v bosanske trgovske verige," napoveduje Cajnar.
 
Dvema živilskima trgovinama na podeželju so letos dodali še franšizno trgovino v Semiču, ki posluje kot franšizna trgovina Mercatorja. "V vseh trgovinah postavljamo kotičke z domačo hrano s kmetij, to ponudbo pa širimo. Kmetije spodbudimo, da povečajo pridelavo zelenjave, ki jo že ponujamo v diskontu v Metliki, s tem smo tja privabili tudi gospodinjstva, ne le gostincev," še dodaja.
 
"Plus" zadruge se povečuje

Lani so prihodki metliške zadruge presegli 59 milijonov evrov ob 200 tisoč evrih čistega dobička. "Letos pričakujem še boljše rezultate - še večji dobiček ter več kot 61 milijonov evrov prihodkov, kar je nad načrti," je zadovoljen Cajnar. Med letošnjimi dosežki omenja nakup centra za oskrbo gostincev v Mariboru, ki so ga imeli v najemu, center v Radovljici selijo v večje prostore in povsod povečujejo ponudbo.