
V New Yorku nagrade za štiri slovenska oljčna olja
Slovenija
24.05.2020
Na letošnjem mednarodnem tekmovanju oljčnih olj v ameriškem New Yorku je že četrtič zapored zlato medaljo dobilo olje Cuvee ekološkega oljkarja Franca Morgana iz Grintovca pri Kopru.

Na letošnjem tekmovanju je sodelovalo 28 držav z 871 vzorci, od tega 241 ekoloških olj. Morganov Cuvee je kategoriziral v srednjih intenzivnih ekoloških oljih mešanih sort. Zaradi letošnje epidemije so degustatorji vzorce ocenjevali kar od doma, so za STA pojasnili pri Morganovih.
Med Slovenci so nagrade prejeli še trije pridelovalci ekstra deviških oljčnih olj, in sicer Kmetija Bučinel in Kmetija Sirk iz Goriških Brd ter Miha Jakovčič za oljčno olje Giuliana iz nasadov v slovenski Istri.
Slovenski oljčniki majhni in razdrobljeni
Oljkarstvo v Sloveniji je panoga, ki ima razvojne možnosti, saj se površine oljčnikov iz leta v leto povečujejo in znašajo 2.356 ha oljčnikov. Ekološka pridelava oljk poteka na 243 ha oljčnikov (2017). V povprečju so slovenski oljčniki majhni (0,3 ha) in razdrobljeni, le 4% oljčnikov je večjih od enega ha. Obstajajo možnosti za širitev nasadov oljk do skupne površine 3.000 ha.
Tehnologija pridelave oljk v Sloveniji mora biti prilagojena neugodnim zemljiškim razmeram (majhna posestna struktura, razdrobljenost, terase, severna pridelovalna območja) in je zahtevnejša kot pridelava na večjih ravnih površinah z uporabo večje mehanizacije.
Slovenska oljčna olja so višje kakovosti
Izvoz slovenskega oljčnega olja je zanemarljiv, uvoz pa znaša v povprečju 1.500 ton letno. Slovensko oljčno olje dosega visoko kakovost in tudi ceno (12 do 16 EUR/l pri pridelovalcih; po podatkih TIS za ekstra deviško oljčno olje 18,31 EUR/l). Rezultati večletne strokovne naloge


