SLO bocni levo
SLO bocni desno

V ZDA promocija slovenske kulinarike

Slovenija

24.09.2018

ZDA so v teh dneh v znamenju slovenske hrane. Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije in Slovensko-ameriško gospodarsko združenje sta namreč združili moči pri promociji slovenske kulinarike čez lužo, po slovenski hrani pa diši v treh ameriških zveznih državah - Ohio, Illinois in Pennsylvanija.

Slovenski gostinci so pod okriljem blagovne znamke Gostilna Slovenija začeli promocijski projekt, ki je nastal v sodelovanju s Slovensko-ameriškim gospodarskim združenjem (Slovenian American Business Association – SABA). Prva se je včeraj javnosti čez lužo predstavila Gostilna Rajh iz Murske Sobote.

Želja po nekoliko drugačni predstavitvi Slovenije v ZDA se je porodila že pred leti v Slovensko-ameriškem gospodarskem združenju iz Clevelanda (SABA), zdaj pa je dobila tudi obliko.
 
Namen SABA je predstavljanje Slovenije kot gospodarske in investicijske destinacije ali možnosti poslovnega sodelovanja.
 
Pomembna pa je tudi njegova pomoč slovenskim podjetjem z interesom po vstopu na ameriški trg. SABA na leto pripravi 10 do 15 gospodarskih dogodkov.
 
In prav ti so bili podlaga za idejo o predstavitvi Slovenije, ki ne bo v obliki seminarja, kongresa, suhoparnih predstavitev, številk in katalogov.
 
"Kaj si ljudje bolj zapomnimo, številke ali dobro hrano in vino? Vemo, da je naša kulinarika nekaj, kar lahko pokažemo celemu svetu," je prepričan Jurček Žmauc, predsednik SABA.
 
V sklopu dvotedenskega gostovanja je devet kuharskih dogodkov in nekaj promocijskih tako pri slovenski skupnosti v ZDA kot v restavracijah.
 
S slovensko kulinariko in Slovenijo kot turistično gastronomsko destinacijo nameravajo seznanili čimveč Američanov.
 
Kot prva bo v Clevelandu vrhunsko slovensko kulinariko predstavila Gostilna Rajh iz Murske Sobote.
 
Prva predstavitev slovenske kulinarike je potekala včeraj za začetek s prekmurskim pridihom, enako bodo ponovili 30. septembra v Clevelandu.
 
Kasneje pa naj bi bile takšne promocije Slovenije in naše kulinarike na vsakih nekaj mesecev.