
| O zgodovini kranjske klobase Kranjska klobasa je avtohtoni kranjski, torej slovenski izdelek iz 15. stoletja. Prvič se jo omenja v dnevniku Paola Santoninija (latinsko Paulus Santoninus), italijanskega humanista, laičnega kanclerja oglejske kurije v Vidmu, popotnika in pisatelja, rojenega okoli 1440, ki je v službi beneškega nadškofa prepotoval Avstrijo, Štajersko in Kranjsko ter v dnevniku zapisal številne jedi, s katerimi so mu postregli. Na nekaj mestih omenja tudi klobaso, ki jo je jedel v velikaških jedilnicah na Kranjskem. Santonini takrat ne dodaja pridevnika kranjska, ampak ker je po Kranjskem vedno jedel enake, ni težko ugotoviti, da gre za kranjsko klobaso. V Međimurju, Prigorju, Zagorju, ki so bili takrat v avstro-ogrski monarhiji, je bila ta klobasa popularna v 17. in 18. stoletju, v 19. pa se kot kranjska klobasa pojavlja v gastronomiji. Avstrijsko upiranje, da bi bila kranjska slovenski izdelek, je brez osnov, saj v njihovo klobaso Kaesekrainer dodajajo tudi sir. |


