SLO bocni levo
SLO bocni desno

V soboto praznik kranjske klobase na Zbiljskem jezeru (VIDEO)

Slovenija

20.09.2018

GIZ proizvajalcev kranjske klobase in Javni zavod Sotočje organizirata v soboto Festival kranjske klobase, ki je namenjen promociji tega tradicionalnega slovenskega izdelka, ki je na EU trgu zaščiten z geografsko označbo in označen z EU simbolom kakovosti.
 
To soboto bo na Zbiljskem jezeru med 11.in 20.uro dišalo po kranjski klobasi.  Za posebno vzdušje bo poskrbel znan obraz kuharskega šova MasterChef, Sara Rutar.
 
Obiskovalci bodo lahko svoje znanje preizkusili v nagradni igri.
 
Srečnež bo lahko podobno kot cesar Jožef nekoč v Naklem (glej video) dobil polno košaro kranjskih klobas.
 
Prireditev bo v vsakem primeru, saj je v primeru dežja predviden šotor.
 
 
O zgodovini kranjske klobase
 
Kranjska klobasa je avtohtoni kranjski, torej slovenski izdelek iz 15. stoletja. Prvič se jo omenja v dnevniku Paola Santoninija (latinsko Paulus Santoninus), italijanskega humanista, laičnega kanclerja oglejske kurije v Vidmu, popotnika in pisatelja, rojenega okoli 1440, ki je v službi beneškega nadškofa prepotoval Avstrijo, Štajersko in Kranjsko ter v dnevniku zapisal številne jedi, s katerimi so mu postregli. Na nekaj mestih omenja tudi klobaso, ki jo je jedel v velikaških jedilnicah na Kranjskem. Santonini takrat ne dodaja pridevnika kranjska, ampak ker je po Kranjskem vedno jedel enake, ni težko ugotoviti, da gre za kranjsko klobaso. V Međimurju, Prigorju, Zagorju, ki so bili takrat v avstro-ogrski monarhiji, je bila ta klobasa popularna v 17. in 18. stoletju, v 19. pa se kot kranjska klobasa pojavlja v gastronomiji. Avstrijsko upiranje, da bi bila kranjska slovenski izdelek, je brez osnov, saj v njihovo klobaso Kaesekrainer dodajajo tudi sir.