
Kmetija Šukar v Bodoncih odprla sodobno mlekarno
Slovenija
05.09.2018
Na Goričkem je pred dnevi zrasla nova investicija. Kmetija Šukar z Bodoncev je konec avgusta odprla nov objekt, kjer bodo predelovali mleko, sir in ostale mlečne izdelke.

Goran Šukar in žena Danijela sta se skupaj odločila, da bosta kmetijo, ki jo vodi že tretja generacija, posodobila. Pred tremi leti, ko je postal mladi prevzemnik kmetije, se je Goran odločili, da bodo doma namolzeno mleko skušali prodajati drugače. Odkupne cene mleka namreč vseskozi padajo, zato prodaja nepredelanega mleka ni prinašala dobička.
Vsekakor razmišljajo tudi o tem, da bi s svojimi izdelki oskrbovali različne zavode in ustanove, ne razmišljajo pa o prodaji izdelkov trgovskim verigam.
"Mleko, ki ga predelamo v mlečne izdelke, lahko bolje prodamo. Leta 2016 smo se zato prijavili na javni razpis in bili uspešni, s tem pa smo pridobili 30 odstotkov sofinanciranja novega objekta in potrebne opreme," je za štajerski časnik povedal Šukar in dodal, da je celotna investicija vredna približno sto tisoč evrov, preostala sredstva za gradnjo in ureditev dvorišča so prispevali sami.
Nova sirarna, ki je uradno sicer odprla svoja vrata v teh dneh, deluje pa že od konca maja, je tako popolnoma opremljena za proizvodnjo različnih izdelkov. V njej so namreč predelovalnica, hladilnica, skladišče ter poseben prostor, ki bo v prihodnje zorilnica sira. Poleg tega je v sirarni manjša trgovina, v kateri trenutno prodajajo pet vrst sadnih jogurtov, navaden jogurt, polnomastno skuto, nepredelano mleko in sir za žar.
V načrtu imajo, da bi v bližnji prihodnosti povečali paleto izdelkov s kislo smetano, maslom in mladim sirom, pozneje morda tudi s kajmakom in polmastno skuto.


