Strokovno delo je opravila ocenjevalna komisija pod predsedstvom prof. dr. Terezije Golob, Biotehniška fakulteta Ljubljana s člani: mag. Amalijo Božnar, Čebelarstvo Božnar d. o. o., prof. dr. Dragan Bubalo, Agronomski fakultet Zagreb, Zavod za ribarstvo, pčelarstvo i zoologiju, Franc Tratnjek, Biotehniška šola Rakičan, Primož Božnar, Čebelarstvo Božnar d. o. o. in Jakob Madjar, Terenski svetovalec Čebelarske zveze Slovenije. | Komentar predsednice komisije, prof. dr. Terezija Golob: "Podnebje iz leta v leto s spremenljivimi in velikokrat ekstremnimi vremenskimi pogoji omogoča različno letino medu, predvsem različen pridelek posamezne vrste medu. Tudi letos so vremenske razmere krojile slabšo letino nekaterih vrst medu. Skladno s tem je bila tudi udeležba vzorcev medu, ki so jih čebelarji poslali na ocenjevanje, zelo pestra: prevladovali so vzorci cvetličnega, akacijevega in lipovega medu. Občutno manj kot lansko leto je bilo vzorcev gozdnega medu, slabo je bil zastopan tudi kostanjev med, bili so le trije vzorci hojevega, medtem ko smrekovega medu sploh ni bilo. Kljub temu bi na letošnjem ocenjevanju izpostavila udeležbo kar 146 vzorcev medu. Prav tako je razveseljivo dejstvo, da se je poleg 88 domačih čebelarjev za ocenjevanje odločilo 14 tujih iz petih držav.Seveda količina medu nikakor ne odraža kakovosti, za katero lahko ugotavljamo, da je bila odlična. Vzorci, ki so prispeli na ocenjevanje, so bili čisti, brez primesi, nekaj je bilo odstopanj le pri označevanju medu, zato smo deset vzorcev glede na izmerjeno vrednost električne prevodnosti prerazporedili, in sicer osem vzorcev iz cvetličnega v gozdnega in dva vzorca gozdnega v cvetlični. Le en vzorec je bil zaradi previsoke vsebnosti vode izključen iz ocenjevanja. Podelili smo 51 zlatih priznanj, 56 srebrnih in 28 bronastih. Le deset vzorcev je prejelo zahvalo za udeležbo in ostalo brez priznanja, vendar ne zaradi kake posebne napake, ampak le zaradi premalo izraženih senzoričnih značilnosti določene vrste medu. Vsem čebelarjem, ne glede na barvo priznanja, iskreno čestitam." |


