SLO bocni levo
SLO bocni desno

V Vinakoper začeli s trgatvijo

Slovenija

21.08.2018

V vinogradih Vinakoper se je že pričela trgatev. Klet želi od lokalnih pridelovalcev odkupiti čim več grozdja in tako prispevati k ohranjanju identitete vin slovenske Istre. Ekipo Vinakopra popestril enolog Rok Jamnik.

Iz kleti Vinakoper sporočajo, da so začeli s trgatvijo letnika 2018. Rezultati spremljanja dozorevanja grozdja so pokazali, da se trgatev za določene sorte lahko prične. Začeli so s sortami za penine, nadeljevali pa bodo s sivim pinotom, chardonnayem in sauvignonom. Konec tedna pa bo na sporedu obiranje najpomembnejše bele sorte, malvazije. 

V kleti se zavedajo pomena vinorodnega okoliša slovenska Istra in želijo njegov potencial   razvijati. Želijo si močne in prepoznavne destinacije v segmentu vinskega turizma. Refošk in malvazijo štejemo za najpomembnejši lokalni sorti, ki sta ravno v vinorodnem okolišu slovenska Istra našli najprimernejši prostor. Tu se kažeta z vsemi svojimi odlikami.

Z namenom, da bi grozdje, ki je zraslo v slovenski Istri, tu tudi ostalo, so napram preteklim letom izboljšali plačilne pogoje. S tem, ko grozdje ostane v lokalnem okolju pripomoremo k ohranjanju prepoznavnosti vinorodnega okoliša, avtohtonosti sort in na koncu tudi h končni vrednost produkta. S skupnimi močmi si tako želijo okrepiti identiteto vin slovenske Istre. 

Informacije o odkupnih pogojih in cenah grozdja so na razpolago na prevzemnem mestu kleti Vinakoper.

Ta mesec se je ekipi Vinakopra pridružil priznani enolog Rok Jamnik. V tej kleti je že delal, in sicer takoj po končanem študiju, ko je v Vinakopru opravljal prakso. Svoje znanje je dopolnjeval tudi z delom v vinskih kleteh na Novi Zelandiji, zatem pa še v drugih kleteh po Sloveniji. Zagotovo bo s svojimi bogatimi izkušnjami pripomogel k razvoju vinarstva v slovenski Istri.