SLO bocni levo
SLO bocni desno

ZPS: "Čim več nepredelanih živil za zdravje"

Slovenija

03.02.2020

Preoblikovana živila z zmanjšano vsebnostjo sladkorja so po navedbah ZPS (Zveze potrošnikov Slovenije) boljša izbira kot polno sladka živila, še bolje pa je, da v prehrano vključimo čim več nepredelanih živil.
 
Za ohranitev sladkega okusa, predvsem pijač, proizvajalci največkrat dodajajo sladila, ki pa niso pravi način za zmanjšanje vnosa sladkorja.Živila z manj sladkorja bolj zdrava izbira od polno sladkih, a ne nujno optimalna izbira.

Kot opozarjajo na zvezi, potrošniki najlažje zmanjšajo vnos sladkorja z izbiro živil z manj sladkorja ali brez njega, še bolje pa je, da v vsakodnevno prehrano vključijo čim več nepredelanih živil.

Nekateri proizvajalci vsebnost določenega hranila zmanjšajo, ne da bi to z oznako sporočili potrošnikom. Po navedbah zveze je najučinkoviteje, če vsebnost sladkorja zmanjšujejo postopoma in s tem potrošnike počasi navajajo na manj sladek okus.