Preoblikovana živila z zmanjšano vsebnostjo sladkorja so po navedbah ZPS (Zveze potrošnikov Slovenije) boljša izbira kot polno sladka živila, še bolje pa je, da v prehrano vključimo čim več nepredelanih živil.ZPS: "Čim več nepredelanih živil za zdravje"
Slovenija
03.02.2020
Preoblikovana živila z zmanjšano vsebnostjo sladkorja so po navedbah ZPS (Zveze potrošnikov Slovenije) boljša izbira kot polno sladka živila, še bolje pa je, da v prehrano vključimo čim več nepredelanih živil.Za ohranitev sladkega okusa, predvsem pijač, proizvajalci največkrat dodajajo sladila, ki pa niso pravi način za zmanjšanje vnosa sladkorja.Živila z manj sladkorja bolj zdrava izbira od polno sladkih, a ne nujno optimalna izbira.
Kot opozarjajo na zvezi, potrošniki najlažje zmanjšajo vnos sladkorja z izbiro živil z manj sladkorja ali brez njega, še bolje pa je, da v vsakodnevno prehrano vključijo čim več nepredelanih živil.
Nekateri proizvajalci vsebnost določenega hranila zmanjšajo, ne da bi to z oznako sporočili potrošnikom. Po navedbah zveze je najučinkoviteje, če vsebnost sladkorja zmanjšujejo postopoma in s tem potrošnike počasi navajajo na manj sladek okus.


