Statistični urad Republike Slovenije poroča, da Slovenci za hrano in pijačo odštejemo približno četrtino naših skupnih prihodkov. Doslej so na terenu popisali 6500 cen, po novem bodo spremljali gibanje 70 tisoč cen.

Časnik Večer poroča, da je bilo za rdeče meso (govedina in teletina) januarja potrebno odšteti 10,6 odstotka več, kot recimo januarja lani, za perutnino 9,8 odstotka več, za užitno drobovino pa kar 11,4 odstotka več. Ribe in morski sadeži so se podražili za 5,6 odstotka.
Cene mleka, sira in jajc so v omenjenem času poskočile za 3,2, odstotka. Za sveže polnomastno mleko je bilo treba odšteti 3,3 odstotka več, za maslo kar 18,2 odstotka, za jajca pa 7,2 odstotka.
Tudi moka in drugi izdelki iz žit so bili dražji za 3,8 odstotka. V omenjenem času se je krompir podražil za 4,2 odstotka. Sladkor je bil dražji za 3,9 odstotka, kava za 3, alkoholne pijače za 1,4 odstotka, med njimi vino za 5,1 odstotka, tobak za 4,8 odstotka.
Seznam podražitev se tu ne konča. Poskočile so tudi cene sadja in to za kar 11,6 odstotka,se je pa vsaj riž v tem dobrem letu dni pocenil - cene te azijske kulturne rastline so padle za 0,9 odstotka, cene žitnih kosmičev za 1,2 odstotka. Med pocenitve lahko štejemo še kategorijo čokolade (2,5 odstotka), pivo (1,3 odstotka) in zelenjave (8 odstotkov).
Za 32 evrov višja povprečna plača Leto 2017 je Slovenija končala z 1,7-odstotno inflacijo. Najbolj so jo zaznamovale višje cene hrane in naftnih derivatov. Blago se je v primerjavi z letom 2016 podražilo za 1,9 odstotka, storitve za 1,3 odstotka. Naše povprečne neto plače so v 2017. realno rasle za 1,7 odstotka. Povprečnež je prejel za 32 evrov višjo neto plačo kot leto prej. |