
V Ljutomerčanu se prašičereji ne bodo odrekli
Slovenija
05.01.2018
Družba Ljutomerčan poljedelstvo in živinoreja, d. o. o., je pred kratkim na svoji skoraj opusteli prašičji farmi na Cvenu odprla povsem obnovljen hlev za pujske in pitance, kar bi lahko pomenilo rast prašičereje na ljutomerskem območju.

Tej dejavnosti je potem, ko je delniško družbo Ljutomerčan prevzela družina Puklavec, že grozila popolna ukinitev, ker je nove lastnike večinoma zanimal le vinarski in kletarski del podjetja. Toda dosedanjemu direktorju Karlu Krašku je od nekdaj močne prašičereje uspelo ohraniti vsaj rejo plemenskih svinj in prirejo pujskov, ki gredo odlično v prodajo.
Do zdaj so tako pri Ljutomeru ohranili čredo 650 plemenskih svinj, ki skotijo od 13.000 do 14.000 pujskov na leto. Te so doslej pri štirih tednih starosti selili v edini še dovolj ohranjen hlev na farmi na Cvenu, jih tam zredili do teže 30 kilogramov in prodajali pomurskim rejcem, tudi Panviti.
Letošnja naložba (400.000 evrov) v obnovo dodatnega hleva na Cvenu je prva omembe vredna investicija v zadnjih desetih letih, ki bo omogočila prirejo dodatnih 2500 pujsov na leto. Poleg dveh oddelkov, na katerih bo lahko naenkrat 800 glav, so del hleva uredili tudi v pitališče za pasmo bekon, saj nameravajo kljub nizkim odkupnim cenam prašičjega mesa postopoma znova uvajati tudi pitanje prašičev do klavne teže in razmišljajo o blagovni znamki Ljutomerski bekon.
"Če bi ves dobiček, ki smo ga ustvarili, ostajal pri nas, bi do sedaj lahko obnovili že več hlevov in bistveno povečali prirejo pujskov, po katerih je v Sloveniji veliko povpraševanje. A naši lastniki vse do sedaj za oživljanje prašičereje niso bili zainteresirani," pravi Krašek.


