SLO bocni levo
SLO bocni desno

Pijačarska podjetja s samoregulacijo prispevajo k izboljšanju prehranskih navad

Slovenija

20.12.2017

Zaveza odgovornosti, ki so jo za izboljšanje prehranskih navad prebivalcev podpisala podjetja iz sektorja brezalkoholnih pijač, je v lanskem letu prinesla prve učinke. Večja je ponudba nizkoenergijskih pijač in pijač z manj sladkorja.
 
Podjetja širijo ponudbo nizkoenergijskih pijač in pijač z manj sladkorja, so pojasnili na današnji novinarski konferenci na Gospodarski zbornici Slovenije. Zbornica kmetijskih in živilskih podjetij je predstavila poročilo o napredku sektorja brezalkoholnih pijač v letu 2016 na petih področjih zavez odgovornosti. Sodelovale so: Tanja Strniša, državna sekretarka, Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, Katja Povhe Jemec, predstavnica Direktorata za javno zdravje, Ministrstvo za zdravje, Tatjana Zagorc, direktorica GZS-Zbornice kmetijskih in živilskih podjetij in Petra Medved Djurašinović, vodja projekta Zaveza odgovornosti, GZS-Zbornica kmetijskih in živilskih podjetij.
 
 
Program Preživi za izboljšanje sestave živil na slovenskem trgu 

GZS-Zbornica kmetijskih in živilskih podjetij (GZS–ZKŽP) je ob tej priložnosti spomnila na program Preživi, ki so ga sicer predstavili že oktobra in ki prispeva k ohranjanju zdravja prebivalcev Slovenije. S programskimi aktivnostmi bo GZS-ZKŽP v sodelovanju s svojimi člani, proizvajalci živil, prispevala k povečanju razpoložljivosti živil izboljšane sestave.

Preoblikovanje živilskih izdelkov ne poteka le na nacionalni ravni ampak tudi na ravni drugih držav članic Evropske unije ter na ravni celotne evropske skupnosti. GZS-ZKŽP je leta 2015 predstavila program Zaveza odgovornosti, s katerim so podjetja iz sektorja proizvodnje brezalkoholnih pijač sprejela samoregulativne ukrepe in cilje, s katerimi so želela prispevati k uresničevanju strategije prehranske politike v Sloveniji. Program se je razširil tudi že na ostale sektorje, ki pripravljajo lastne sektorske zaveze na področju izboljšanja sestave (mlečnopredelovalni, pekarski sektor). 

V okviru programa Preživi, ki ga vodi GZS-ZKŽP, je program Zaveza odgovornosti prerasla na celotno živilskopredelovalno industrijo. Triletni program Preživi je sofinanciran s strani Ministrstva za zdravje RS. Program je del prizadevanj Dober tek Slovenija za več gibanja in bolj zdravo prehrano. Programski partner je Nacionalni inštitut za javno zdravje, kar daje posebno težo programu in hkrati kaže na pomembno obliko sodelovanja med obema inštitucijama. Eden od glavnih ciljev programa je razširiti ponudbo živilskih izdelkov z manjšo vsebnostjo sladkorja, soli in maščob ter večjo vsebnostjo hranil, ki so z vidika zdravja bolj zaželena (prehranske vlaknine, vitamini, minerali). Poleg tega program stremi k zmanjševanju porcij predpakiranih živil ter k razširitvi prakse označevanja hranilne vrednosti na prednji strani embalaže. 

Program Preživi predstavlja bistven napredek v komunikaciji in sodelovanju med deležniki, ki delujejo na področju hrane, prehrane in živilstva. Poleg izboljšanja sestave živilskih izdelkov pa na GZS-ZKŽP želijo doseči tudi boljšo ozaveščenost prebivalcev Slovenije o pomenu živil izboljšane sestave za njihovo zdravje ter pričakujejo, da bo tako program dolgoročno vplival na način prehranjevanja prebivalstva, ki bo bolj v skladu s cilji nacionalnega programa prehranske politike.