SLO bocni levo
SLO bocni desno

Podjetje Paradajz pred širitvijo

Slovenija

24.11.2017

Največji slovenski pridelovalec paradižnika, podjetje Paradajz, bo v Renkovcih dogradilo 2,4 hektarja rastlinjaka, tako da bodo paradižnik prihodnje leto že gojili na devetih hektarjih, poroča spletni portal Agrobiznis. 
 
S kamniško Eto pa urejajo dokumentacijo – čakajo na presojo okoljskih vplivov – za tri hektarje velik rastlinjak Sončni vrt v Beltincih, kjer bodo gojili papriko, kumare in jajčevce. 
 
Zdaj na šestih hektarjih pridelajo dovolj paradižnika za 18 odstotkov Slovencev, po novem pa bodo izpolnili od 25 do 27 odstotkov slovenskih potreb po paradižniku. Konec decembra bodo končali gradnjo 2,4 hektarja dodatnega rastlinjaka in še 500 kvadratnih metrov za trgovino z demonstracijskim centrom, ki ga bodo lahko uporabljali tudi za turizem.
 
Tudi nov rastlinjak bo imel enako nizozemsko tehnologijo kot prvi. V povečanje rastlinjaka v Renkovcih bodo vložili dobre tri milijone evrov, še pol milijona pa v tisoč kvadratnih metrov velik demonstracijski rastlinjak s trgovino, kjer je tudi prostor za oglede.
 
Za pol milijona so kupili tudi toplotno črpalko, da bodo z njo dogrevali geotermalno vodo. Prihodnje leto bodo 1,2 milijona evrov vložili še v gradnjo reinjekcijske vrtine, ki jo država zahteva od večjih uporabnikov geotermalne vode, ki imajo svojo vrtino.
 
Po reinjekcijski vrtini bo večina vode stekla nazaj v tla. Za to vrtino so jim že odobrili 30 odstotkov nepovratnih sredstev. Prvi paradižnik Lušt je leta 2012 prodajala trgovska veriga Tuš, prodajo pa so razširili tudi na druge trgovine.
 
S trženjem Lušta se je prvo leto uvoz paradižnika zmanjšal za dobrih deset odstotkov. Sicer pa v Sloveniji pojemo od 16 do 18 tisoč ton paradižnika na leto.
 
 
Paradižnike obirajo od aprila do božiča

Paradižnike gojijo 12 mesecev, obirajo pa jih od aprila do božiča. Največ zaposlenih imajo prav za obiranje, v sezoni se ekipa poveča na sto ljudi. Lani so prodajo povečali na 6,34 milijona evrov, čistega dobička pa je bilo 550 tisoč evrov. Podobne prihodke kot lani pričakujejo tudi letos.

Gojijo 11 sort paradižnikov in vse tržijo pod svojo blagovno znamko Lušt. Imajo volovsko srce, mešanico češnjevih paradižnikov, koktajl paradižnikov in grozdasti paradižnik, ki je malo manjši, a bolj okusen od njihovega klasičnega. Gojijo še manjše količine paprike, kumar in jajčevcev, ki jih bodo prenesli v nov rastlinjak v Beltincih.