Mlekarna Planika je 64 let med ključnimi pospeševalci kmetijstva v celotnem Posočju, njen glavni cilj pa je predelati vse mleko, ki ga namolzejo v dolini.Anka Miklavič Lipušček jih uspešno vodi kot direktorica in gre s svojim podjetjem v korak s časom.
"S hrano ne dobimo dovolj vitamina D, in ker se topi v maščobi, ga je smiselno dodati mlečnim izdelkom, saj ti vsebujejo naravno mlečno maščobo," je dejal vodja komerciale Miran Božič in napovedali nov tovrstni izdelek že za jesen.
O Mlekarni Planika je direktorica
Anka Miklavič Lipušček (na fotografiji s sirom Tolmincem, ki je eden od njihovih 11-tih sirov) pred časom za InStore povedala:
"Mlekarna Planika danes zaposluje 69 delavcev. Sestavljena je iz več delov, ni samo predelava mleka. Imamo tudi kar veliko trgovino na svojem dvorišču, imamo svoje lastno ekološko posestvo v Bovcu in na svojem dvorišču še muzej."
Mlekarna v Kobaridu je bila zgrajena leta 1957. Začela je s sirarstvom, kasneje tudi s proizvodnjo jogurtov. Dve leti je poslovala kot samostojno podjetje, nato pa se združila s Planiko iz Tolmina, 1967 pa s takratno delovno organizacijo Josip Kraš.
Štiri leta po osamosvojitvi je Kraš Planika pristala v stečaju, po tem pa je Kmetijska zadruga Tolmin ustanovila sedanjo Mlekarno Planika, z namenom odkupa na tem območju pridelanega mleka.
Z lastniki kmeti, ki jih je bilo nekdaj 1008, sedaj le še dobrih sto, odlično sodelujejo. In zaradi tega imajo tudi odlične rezultate in še lepšo prihodnost...
| Uspešna akcija:"Izbrana kakovost Slovenija" Novinarjem sta o procesu preverjanja kvalitete mleka, ki se je na slovenskem trgu prvo predstavilo z znakom: "Izbrana kakovost Slovenija" leta 2017 predstavila Marko Majer, iz Bureau Veritas, ki je natančno prikazal simulacijo kontrole za pridobitev oziroma ohranitev znaka in Barbara Rupnik iz GZS (Gospodarske zbornice Slovenija). Nekaj besed je spregovoril še Marko Lapanja, član upravnega odbora Kmetijske zadruge Tolmin in eden največjih kmetov, ki mleko oddaja v Mlekarno Planika. Trenutno ima sicer (le) 14 krav, a so nekaj posebnega že zaradi višine na kateri se le-te pasejo in ki dosega več kot 600 m.
|