SLO bocni levo
SLO bocni desno

Nimrod drugi največji ponudnik divjačine v Evropi

Slovenija

02.11.2017

Na leto proizvedejo do 2200 ton divjačine, od česar gre največ za izvoz v Švico, Francijo, Italijo in Avstrijo, desetino pa podjetje proda doma, poroča spletni portal Agrobiznis.
 
Družinsko podjetje Nimrod iz Škofje Loke odkupuje uplenjeno divjad, meso pa predela in proda hotelom, restavracijam in trgovskim verigam po Evropi. Družba s 60 zaposlenimi je lani ustvarilo dobrih 13 milijonov evrov prihodkov.
 
"Naša prednost je, da divjačino odkupujemo iz držav, kjer je način lova urejen, lovec takoj po odstrelu očisti drobovino in žival čim prej preda v zbiralnico na hlajenje pri dveh do štirih stopinjah Celzija. Večini lovskih družin, s katerimi sodelujemo, smo dali hladilno omaro za zbiralnico," pravi Kristjan Hlede, ki je pred kratkim podjetje prevzel od očeta Mira.
 
Povpraševanje po divjačinskem mesu raste, zato v Nimrodu raste prodaja povprečno za pet odstotkov na leto. V tujini je precej večja rast kot v Sloveniji. "Količina uplenjene divjadi je omejena, tako da z največjim tekmecem iz Nemčije tekmujemo za surovino. Poleg težav s surovino so težave tudi z naročili. Kupci iz nekaterih držav hočejo več divjačine, a le najboljše dele – hrbet, pljučno pečenko ali stegno. Ne moremo kupiti več ton divjadi, da si nakopljemo težave z zalogo. Graditi moramo tudi druge trge, zlasti nemškega, kamor lahko prodamo tudi slabše dele divjačine," pojasnjuje Hlede.
 
Vsako leto več divjačine dobijo iz Slovenije, saj se lovci držijo dobro pripravljenih načrtov odstrela. "Letos bomo predelali 2.200 ton divjačinskega mesa, od tega je 80 odstotkov jelena, srne in divjega prašiča. Največ divjadi v koži dobimo iz Madžarske, na drugem mestu je Slovenija z odkupom okoli 350 ton, sledijo Poljska, Avstrija, Češka, Slovaška in Hrvaška," je za  Agrobiznis dodal Kristjan, ki je posel prevzel pred dvema mesecema.
 
Najokusnejša jelenjad in meso divjega prašiča

Po 30 odstotkov prodajo jelenjadi in divjega prašiča, 20 odstotkov srnjadi in enak delež medvedov, muflonov, gamsov in damjakov.Gostincem lahko zagotovijo divjačino slovenskega porekla, a večina nima takih zahtev. "Sledljivost zagotavljamo tako, da državo odstrela navedemo kot državo izvora, predelavo pa v Sloveniji," pravi Hlede.

Od septembra do decembra svežo divjačino vozijo vsaka dva dni v Švico. Petino prihodkov ustvarijo v Franciji, po 10 odstotkov pa v Italiji, državah Beneluksa in Sloveniji. "Nimrod prodaja le na veliko, svojih prodajaln nima. Doma prodaja divjačine najpočasneje raste, čeprav je meso zdravo in ni tako drago, kot ljudje mislijo," zaključuje Hlede.