Po zgledu ostalih slovenskih regij, je tudi Maribor dobil svojo butično pivovarno, imenovano Lobik. V povprečju proizvajalec naredi pet do šest tisoč litrov piva na mesec, zgleduje pa se po ameriških pivovarnah.

Pred osmimi leti se je skupina prijateljev poleti odločila, da po treningu veslanja napravi svoje lastno pivo. "
Bili smo premladi, da bi legalno dobili alkohol, zato smo se odločili, da naredimo svojega," je za Večer povedal
Alen Zarič, ki je danes vodja pivovarne Lobik, ob njem je soustanovitelj še
Gregor Mumel, ki z Alenom dela recepte, sicer pa kot zdravnik dela v Avstriji.
Dva ustanovna člana Vid Kolmanič Bučar in Grega Boltič sta študenta v Ljubljani in skrbita predvsem za distribucijo. Ob Alenu pa v pivovarni zdaj največ dela opravita Vid Žlebnik in Aljaž Petrič, ki sta se ekipi pridružila kasneje.
Ko so aprila 2016 uradno odprli pivovarno, so kuhali v najeti kleti v Mariboru, letos marca so se preselili v industrijsko cono v Rušah, kjer imajo dovolj prostora, da se razvijajo in delajo kakovostno.
"Mi se zgledujemo po ameriških pivovarnah. Te pivovarne delajo zelo kvalitetna piva, ki so motna, sadna in močno hmeljena. Podobna so sokovom, niso grenka. V tujini so takšna piva zelo priljubljena. V Sloveniji smo prvi, ki delamo piva New England IPA, ki so doživela razmah v zadnjem času," pravi 24-letni Zarič, ki je z leti postal mojster kuhanja piva.
Največ se je naučil sam in preko spleta, opravil je tudi pivovarsko izobraževanje. "Načrtujemo razvoj kislih in staranih piv v sodih. Imamo stout pivo, ki ima 14 odstotkov alkohola. Razvijamo pa tudi stil piva z divjimi kvasovkami." Takšnega piva se v naši bližini ne da dobiti, zato je zanimanje trga veliko. Trenutno izdelujejo pet do osem različnih piv.
Večino svojih piv prodajo v Ljubljano, kjer jih obožujejo turisti. Izvažali bodo tudi na Irsko in v Italijo, ko bo piva dovolj. Nekaj prodajo tudi v Mariboru. Novost, ki so jo predstavili pred dnevi, je vijolično pivo Šampijon, ki so ga pripravili izključno za mariborsko tržišče, dobiti ga je mogoče v Fudu, Kaosu in Pivarni.
Ime po rečni ribi "Člani začetne ekipe, ki smo se spoznali na veslanju, smo po koncu veslanja pridobili nekaj kilogramov. Ker je lobik zamaščena riba, smo uporabili ta naziv," pravi Alen. Ko so začenjali, so želeli narediti navadni lager, kmalu so s pomočjo interneta ugotovili, da obstajajo številne vrste piv z različnimi okusi in stili. "Razlika, ki je nastala v osmih letih, je velika, zdaj delamo na veliko, vsaj zdi se nam tako. Ko smo pred leti odprli pivovarno, smo delali s 60-litrskim kotlom, zdaj delamo s 500-litrskimi." |