
Nagrada za jabolčne sokove Grčin na ocenjevanju v Londonu
Slovenija
19.09.2017
Jabolčni sokovi, ki jih pod blagovno znamko Družina Jabolčnik dela domačija Grčin iz Podvina pri Polzeli, so bili leta 2014 prvi Agrobiznisov zmagovalec, kakovost svojih sokov pa od leta 2015 potrjujejo tudi na prestižnem ocenjevanju hrane in pijače Great taste v Londonu, kjer jih vsako leto nagradijo.

"Ko za sok dobiš zvezdico Great taste, je to podobno kot oskar za film ali Michelinova zvezdica za restavracijo. Letos so nas razglasili še za odličnega proizvajalca sokov in nam podelili certifikat Great taste producer, ker so naši sokovi tretje leto zapored dobili zvezdico. S takšnim certifikatom se lahko pohvali le nekaj proizvajalcev pijače na svetu. Nas ta nagrada motivira za naprej, hkrati nam pomeni še večjo odgovornost," je za Finance povedal Peter Čvan, ki je na domačiji Grčin v Podvinu pri Polzeli začel ustvarjati zelo dobre jabolčne sokove.
Do zdaj so kulinarične zvezdice v Londonu dobili za motni in ekološki jabolčni sok, letos prvič tudi za bistri jabolčni sok. Ta sok je dobil najvišjo nagrado letos za sokove – kar dve zvezdici Great taste.Uspeha v Londonu so veseli, čeprav imajo zaradi spomladanske pozebe slabo letino.
"V svojih sadovnjakih navadno pridelamo od 100 do 120 ton jabolk, letos jih bomo le polovico. Nekaj ton jabolk dokupimo od okoliških kmetov, letos imamo zagotovljen odkup le za 60 odstotkov potrebnih količin. Skrbi me, kako bomo preživeli prihodnje leto," priznava Peter Čvan.
Od lani imajo še nekaj sokov na zalogi, da bodo lahko oskrbeli glavne kupce – Mercator, Tuš in Hofer ter gostince. Izvoz – ponekod po Evropi in na Kitajsko – je zaustavil, saj je domači trg v prednosti. "Če se bodo pozebe in suše nadaljevale, bomo morali investirati v sisteme za oroševanje in namakanje," razmišlja Čvan, ki svojih sadovnjakov ni zavaroval pred izpadom dohodka zaradi pozebe.
Pod blagovno znamko Družina Jabolčnik ponujajo osem jabolčnih sokov. Trije so samo iz jabolk in so jih na ocenjevanju s slepimi testi Great taste v Londonu nagradili. Pet jabolčnih sokov pa je z dodatki - ingverjem, aronijo, bezgovimi cvetovi, malinami, mletim cimetom in klinčki.
Njihovi sokovi so brez koncentratov in večinoma iz starih sort jabolk. Delajo jih po najnežnejših tehnoloških postopkih, s katerimi minimalno posegajo v biološko polnovrednost sokov in da ohranijo čim več vitaminov in pristen okus.


