SLO bocni levo
SLO bocni desno

Šampion belih sort je postala Rebula iz Kleti Brda

Slovenija

01.08.2017

Rebula Bagueri Superior 2013 iz Kleti Brda je postala letošnji šampion belih suhih vin na ocenjevanju Vino Slovenija Gornja Radgona. Šampionskega rezultata so v Kleti Brda veseli tudi v luči letošnje šestdesete obletnice delovanja, ob kateri poudarjajo, da so rebuli predani že vse od prve trgatve leta 1957.
 

 "Grozdje za Rebulo Bagueri Superior 2013 smo pridelali v treh izbranih vinogradih;  na legah, ki sorti najbolj ustrezajo – torej na vrhu gričev, kjer je največ sonca. Trte rastejo iz tipično briške zemlje opoke, kar se v vinu odraža z poudarjeno mineralno noto", je pojasnil enolog Darinko Ribolica.
 
Rebula Bagueri Superior je zorela v velikih elipsastih sodih iz slavonskega hrasta, ki so po mnenju enologa Kleti Brda zaradi specifične oblike in lastnosti lesa najbolj ustrezni, da se v njih pridelajo vina, ki imajo izrazit pečat briškega terroirja.
 
"Že januarja 2017 smo na prestižnem francoskem ocenjevanju Vinalies Internationales v Parizu z zlato medaljo za rebulo Bagueri superior 2013 dobili povratno informacijo, da smo pridelali vino, ki ima potencial v svetovnem merilu. Sledila je še srebrna medalja na Concours Mondial Bruxelles in šampion na domačem tekmovanju," je še nanizal Ribolica. 

Klet Brda je trenutno največja pridelovalka rebule na svetu. To sorto negujejo, raziskujejo in podpirajo že vse od prvih zametkov kleti. Prihodnost sorte, ki je doslej v svetu veljala za anonimno, postaja predmet zanimanja poznavalcev, pridelovalcev in ljubiteljev vina.
 
Direktor Kleti Brda Silvan Peršolja: "Nekateri rebulo vidijo kot alternativo proseccu, ki je svetovna prodajna uspešnica.
 
Množično jo sadijo na naplavinah, v ravninskih predelih sosednje Italije. Takšna rebula nima ničesar opraviti z avtentično rebulo, ki je doma na ekstremnih legah. To pomeni na lapornatih tleh, na brežinah z velikim naklonom, kjer daje izjemne rezultate, kar dokazujejo tudi letošnja priznanja".