SLO bocni levo
SLO bocni desno

Znak izbrane kakovosti dobila še slovenska svinjina

Slovenija

03.07.2017

Promocijska kampanja lokalne hrane z znakom IK se bo nadaljevala jeseni. Takrat bodo prve korake za vstop v shemo IK naredili tudi prašičerejci, leta 2018 pa sektor sadja.
 
Naj spomnimo: če na hrani najdete znak IK, je bila gotovo pridelana in predelana v Sloveniji, je višje kakovosti, njena proizvodnja pa je redno nadzorovana, poroča spletna stran Agrobiznis.
 
Sektorja mleka in mesa sta lani prva vstopila v shemo IK, vsak v svoji specifikaciji pa določila pogoje, ki jih morajo izpolniti mleko, meso, mlečni in mesni izdelki, da prestanejo kontrolo in dobijo certifikat IK, s tem pa pravico, da znak IK nosijo tudi na svoji embalaži.
 
V trgovine so lansko jesen najprej prišli mlečni izdelki z znakom IK, potem piščančje in goveje meso. "Tudi prašičerejci bodo vstopili v shemo IK, specifikacijo s pogoji za certificiranje pa bodo kmetijskemu ministrstvu oddali po poletnih dopustih. Rejci prašičev in klavnice se morajo še uskladiti o številu prašičev, ki jih morajo imeti eni in drugi za vstop v shemo IK," pravi Ana Ahčin, sekretarka GIZ Mesne industrije.
 
"Specifikacijo za vstop sektorja sadja v shemo IK smo vložili pred tednom dni, slovensko sadje IK pa bomo začeli promovirati leta 2019, če bo prihodnje leto dobra letina. Zaradi pozebe bo letos le malo lokalnega sadja, zato smo vstop v shemo IK zamaknili za leto dni," pa je povedala Nina Barbara Križnik, sekretarka sekcije za sadje pri zbornici kmetijskih in živilskih podjetij na GZS.
 
"Splošna promocija sheme IK in promocija sektorjev mleka in mesa ter izdelkov iz obeh sektorjev se bosta začeli jeseni. Na jesen smo premaknili kampanjo, načrtovano za pomlad. Vstop v shemo IK zanima tudi vinarje," dodaja Ana Le Marechal Kolar s kmetijskega ministrstva.