Ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc najavlja, da bo Slovenija zakonodajo na tem področju dobila še letos. Ministrstvo za zdravje je pripravilo uredbo, ki ureja omejitev vsebnosti transmaščob v živilih.
V torek se je zaključila javna razprava o predlogu posebne uredbe, ki med drugim določa, da je dovoljena vsebnost transmaščobnih kislin do dva grama na sto gramov skupne vsebnosti maščob v živilu.
Živila morajo biti proizvedena v skladu z zahtevami najkasneje šest mesecev po uveljavitvi uredbe, živila, proizvedena pred rokom so lahko v prometu do porabe zalog, še piše v uredbi, ki naj bi stopila v veljavo najpozneje začetek prihodnjega leta.
Poznavalci pravijo, da naj naša živilska podjetja ne bi imela težav, saj so se v glavnem prilagodila bolj zdravim prehranjevalnim trendom. Težave predstavljajo predvsem uvoženi, cenejši izdelki.
Predlog spremembe Zakona o zdravstveni ustreznosti živil in izdelkov ter snovi, ki prihajajo v stik s temi živili, bo šel v javno razpravo že čez nekaj dni, julija.
| Prva članica Unije, ki je omejila dovoljeno vsebnost transmaščob v oljih in maščobah, je bila Danska leta 2003. Podobne ukrepe so kasneje uvedle tudi Avstrija (2009), Madžarska (2013) in Latvija (2015), medtem ko imajo prostovoljne omejitve v Belgiji, Grčiji, Nemčiji, na Nizozemskem, Poljskem in v Veliki Britaniji. Priporočila o količini transmaščob so izdala ministrstva za zdravje v Bolgariji, na Finskem, na Malti, na Slovaškem... |