SLO bocni levo
SLO bocni desno

Kmalu zakon o omejitvi vsebnosti transmaščob v živilih

Slovenija

28.06.2017

Ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc najavlja, da bo Slovenija zakonodajo na tem področju dobila še letos. Ministrstvo za zdravje je pripravilo uredbo, ki ureja omejitev vsebnosti transmaščob v živilih.

V torek se je zaključila javna razprava o predlogu posebne uredbe, ki med drugim določa, da je dovoljena vsebnost transmaščobnih kislin do dva grama na sto gramov skupne vsebnosti maščob v živilu. 

Živila morajo biti proizvedena v skladu z zahtevami najkasneje šest mesecev po uveljavitvi uredbe, živila, proizvedena pred rokom so lahko v prometu do porabe zalog, še piše v uredbi, ki naj bi stopila v veljavo najpozneje začetek prihodnjega leta.

Poznavalci pravijo, da naj naša živilska podjetja ne bi imela težav, saj so se v glavnem prilagodila bolj zdravim prehranjevalnim trendom. Težave predstavljajo predvsem uvoženi, cenejši izdelki.

Predlog spremembe Zakona o zdravstveni ustreznosti živil in izdelkov ter snovi, ki prihajajo v stik s temi živili, bo šel v javno razpravo že čez nekaj dni, julija.

Prva članica Unije, ki je omejila dovoljeno vsebnost transmaščob v oljih in maščobah, je bila Danska leta 2003. Podobne ukrepe so kasneje uvedle tudi Avstrija (2009), Madžarska (2013) in Latvija (2015), medtem ko imajo prostovoljne omejitve v Belgiji, Grčiji, Nemčiji, na Nizozemskem, Poljskem in v Veliki Britaniji. Priporočila o količini transmaščob so izdala ministrstva za zdravje v Bolgariji, na Finskem, na Malti, na Slovaškem...