
Sobotna festivala kraškega pršuta in pekovskih izdelkov v središču Ljubljane
Slovenija
12.06.2017
Sobotno dopoldne je bilo v središču Ljubljane kulinarično obarvano. Na Pogačarjevem trgu so se predstavili pridelovalci pristnega kraškega pršuta, nedaleč proč na Stritarjevi ulici pa je potekal festival odličnih pekovskih izdelkov. Mimoidočim so vse razstavljene izdelke tudi ponudili v pokušino.

Na festival kraškega pršuta, ki je v Ljubljani potekal prvič, je vabilo gospodarsko-interesno združenje Mesne industrije Slovenije. Na Pogačarjevem trgu pa so med 9. in 14. uro, poleg degustacij za pravo kraško vzdušje poskrbeli tudi godci in plesalci. Pripravili so tudi nagradni kviz, zmagovalec pa je domov odnesel celo stegno kraškega pršuta.
Zbornica kmetijskih in živilskih podjetij pri Gospodarski zbornici Slovenije je na Stritarjevi ulici pripravila festival odličnih pekovskih izdelkov. Na njem so ugledna podjetja predstavila kruh, pekovsko pecivo in druge pekarske izdelke, ki so na letošnjem ocenjevanju prejeli zlato priznanje. Mimoidočim je bil na voljo za pokušino, tudi ogled in razrez največjega hlebca Jelen iz Žita...
Natančno ob 12.uri so ob 25-letnici nastanka Jelenovega kruha zarezali v 25-kilogramskega Jelena velikana...
Ocenjevanje pekovskih izdelkov vsako leto organizira Zbornica kmetijskih in živilskih podjetij. Tokratno je bilo že 17. po vrsti in februarja je na slavnostni podelitvi zlato priznanje prejelo 124 izdelkov 20 podjetij.
Nagrajeni izdelki prejmejo zlato nalepko z ustreznim napisom in so med potrošniki že dobro prepoznavni. Letos pa so se jih na zbornici odločili še dodatno predstaviti, in sicer z današnjim festivalom v središču Ljubljane ter z razstavo nagrajenih pekovskih izdelkov in fotografij kruha, ki si jo je mogoče še do naslednje sobote ogledati v Slovenskem etnografskem muzeju.


