"Povsem nesprejemljivo je, da vsak od nas v Evropi na leto zavrže kar 170 kg hrane – kar tretjino hrane zavržemo, ob tem pa 10 % ljudi nima virov za kakovostno hrano. Vedeti moramo, da več kot pol hrane zavržemo v gospodinjstvih, pa tudi v ostalih delih prehranske verige – od predelave, gostinstva, trgovinskega sektorja itd.," je povedal slovenski poslanec v Evropskem parlamentu in član stranke SLS.Bogovič: "Povprečen Evropejec letno zavrže 170 kg hrane"
Slovenija
17.05.2017
"Vsak človek v Evropi na leto zavrže kar 170 kg hrane, ob tem pa 10 % ljudi nima virov za kakovostno hrano," je včeraj na plenarnem zasedanju na temo zavržene hrane poudaril evropski poslanec (SLS/EPP) Franc Bogovič, ki podpira pobudo za učinkovito rabo virov, zmanjšanja živilskih odpadkov in izboljšanja varnosti hrane.
"Povsem nesprejemljivo je, da vsak od nas v Evropi na leto zavrže kar 170 kg hrane – kar tretjino hrane zavržemo, ob tem pa 10 % ljudi nima virov za kakovostno hrano. Vedeti moramo, da več kot pol hrane zavržemo v gospodinjstvih, pa tudi v ostalih delih prehranske verige – od predelave, gostinstva, trgovinskega sektorja itd.," je povedal slovenski poslanec v Evropskem parlamentu in član stranke SLS.Bogovič dodaja: "Nujno je, da se naredi več na osveščanju mladih, potrošnikov, lokalnih skupnosti. Prav je, da se v to vključijo prostovoljci, strokovna javnost pa lahko pripomore k boljšemu izkoriščanju hrane. Pomembno je tudi okoljsko breme, ki ga ustvarja zavržena hrana, saj predstavlja kar 8 % emisij toplogrednih plinov, zato so nujne spodbude tudi da v kontekstu krožnega gospodarstva te odpadke uporabimo kot vir, ne pa da obremenjujemo okolje."


