SLO bocni levo
SLO bocni desno

Tuševe kuharske zvezde so dijaki SŠGT Ljubljana

Slovenija

09.05.2017

Slovenski trgovec Tuš je včeraj pod okriljem Društva kuharjev in slaščičarjev Slovenije (DKSS) priredil finale projekta Tuševe kuharske zvezde 2017. Projekt, v katerem je skupno tekmovalo več kot 100 dijakov Srednjih gostinskih in turističnih šol širom Slovenije, je razkrilo najboljšo gostinsko-turistično ekipo dijakov za pripravo in postrežbo njihove regionalne jedi, ekipo SGŠT Srednje šole za gostinstvo in turizem Ljubljana.
 
Osem ekip, tri iz Ljubljane – dijaki Srednje šole za gostinstvo in turizem Ljubljana, dve iz Celja – dijaki Srednje šole za gostinstvo in turizem Celje, ekipa iz Radovljice – dijaki Srednje gostinske in turistične šola Radovljica, Maribora – dijaki Srednje šole za gostinstvo in turizem Maribor in Radencev – dijaki Srednje šole za gostinstvo in turizem Radenci, ki si je v štirih predtekmovanjih izborilo mesto na velikem finalu, je bilo izjemno dobro pripravljenih.
 
Strokovna komisija Društva kuharjev in slaščičarjev Slovenije je okušala 8 regionalnih jedi in izbrala dijake Srednje šole za gostinstvo in turizem Ljubljana kot najboljšo letošnjo ekipo, ki je prejela prestižno nagrado – tedensko kulinarično izobraževanje za celotno ekipo in mentorje. 
 
Ime zmagovalne jedi je "Krakovske dobrote" (na fotografiji desno): Pečen in poširan file rdeče postrvi, pire zelene s sokom rdeče pese, štruklji s polžjim nadevom in drobtinami ribje kože, ocvrto kislo zelje, popečen koromač, stebelna zelena, korenčkove kapljice, limonina pena in šalotkin prevretek.
 
Najboljši kuhar (posameznik), Tuševa kuharska zvezda, je postal Matej Zupančič, ki je strokovno žirijo prepričal v superfinalu s pripravo restavracijske sladice, Mousse kisle smetane in skute, z melisino espumo, karameliziranimi jabolki, vaniljevim sladoledom in jagodno omako na fotografiji levo).
 
Projekt Tuševa kuharska zvezda je potekal pod okriljem Društva kuharjev in slaščičarjev Slovenije in Tomaž Vozelj, predsednik društva, je ob zaključku finalnega tekmovanja izrazil občudovanje in pozitivno prihodnost kulinarične stroke: "Vseh pet kulinaričnih dogodkov, ki so potekali v okviru letošnjega projekta Tuševa kuharska zvezda, je bilo občudovanja vrednih. Znanje mladih je resnično na visokem nivoju in verjamem, da se bo marsikdo iz vrst današnjih tekmovalcev v prihodnjih letih ob bok postavil strokovnjakom, ki jim bomo priča na letošnjem Mednarodnem kulinaričnem festivalu. Ponosen sem, da smo sodelovali v tovrstnem projektu, saj mladim odpira vrata v prihodnost.”  
 
Brane Pevec, direktor Cash&Carry in veleprodaje v Tušu, je ob predaji nagrade mladim kulinaričnim talentom dodal: "Turizem in gostinstvo sta neločljivo povezana in veseli me, da iz leta v leto spremljam gibanje porasta omenjenih panog tudi v Sloveniji. V Tušu smo si že ob pričetku projekta zastavili ključen cilj – promocijo mladih, inovativnih kuharjev in vseh gostinsko-turističnih poklicev in verjamem, da smo uspeli. Verjamem, da bodo ravno mladi, ki so se danes predstavili na tekmovanju, tisti, ki bodo Slovenijo popeljali še mnogo stopničk naprej v gostinsko-turistični ponudbi in jo obenem tudi vrisali na zemljevid kulinaričnega sveta. Naj jim kot popotnico zaželim, da izkoristijo kulinarične danosti naše prelepe Slovenije in oblikujejo vsak svojo karierno pot med kuharske zvezde!" 
 
Na štirih predtekmovanjih in velikem finalu projekta Tuševa kuharska zvezda, ki je združil več kot 100 dijakov Srednjih gostinskih šol širom Slovenije, so izjemno talentirani mladi kuharji, natakarji in turistični vodniki pripravili najboljšo regionalno glavno jed in tako krepili pripadnost in navezanost na domače okolje.  Finalno tekmovanje za naziv Tuševa kuharska zvezda 2017 pa je bilo atraktiven uvod v tradicionalni Mednarodni kulinarični festival Kranjska Gora.