SLO bocni levo
SLO bocni desno

Židan: "Vsak četrti živilski izdelek gre v izvoz"

Slovenija

11.04.2017

Mlekarna Celeia je danes po ulicah Ljubljane z zelenim avtobusom popeljala Ministra za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, zraven pa je bila tudi novo okronana mlečna kraljica Ida Simončič iz Podsrede.
 
Ob 30-letnici blagovne znamke Zelene Doline je na posebni, mobilni, novinarski konferenci, ki je potekala kar na enem izmed avtobusov Ljubljanskega potniškega prometa, spregovoril tudi direktor Mlekarne Celeia, Marjan Jakob: "Mlekarna Celeia je v minulem letu odkupila 100 milijonov litrov mleka, kar je svojevrsten rekord. Čim več tega mleka si prizadevamo predelat v naše kakovostne izdelke."
 
Letos je kar pet izdelkov omenjene mlekarne prejelo naziv Izbran produkt leta, kar je med vsemi nominiranci največja bera, zato se Jakob potrošnikom iskreno zahvaljuje. Še zmeraj bo podjetje delovalo na poudarjanju tega, da rejci, ki jim oddajajo mleko, svoje živine ne krmijo z gensko spremenjenimi organizmi. 
 
"Zavedamo se, da je slovenski prostor omejen, zato želimo rasti tudi preko izvoza. Jeseni smo prodrli na švedski trg, prisotni smo v regiji - na Hrvaškem, v BiH, Črni gori in Makedoniji - in tudi v nekaterih zahodnoevropskih državah, kot na primer v Avstriji, Nemčiji, VB, Franciji, na Irskem in Italiji. Prav na trgu Italije smo z našo blagovno znamko zelo prisotni, predvsem v tržaškem in goriškem delu, naš cilj pa je območje Verone do Milana," je zaključil Jakob.
 
Svoj lonček je pristavil tudi minister Dejan Židan, ki je poudaril izjemno uspešnost slovenskega mlečnega sektorja: "Proizvodnja surovega mleka v Sloveniji je najpomembnejša kmetijska proizvodnja in predstavlja 14-15 odstotkov vrednosti kmetijskega produkta. Če je bilo pred 14 leti pri nas skoraj 14.000 kmetij, jih je sedaj le 6000, a je količina mleka vseeno narasla za 18 odstotkov. Slovenija proizvede precej več mleka, kot ga potrebujemo, tako da imamo 126-odstotno samooskrbo mleka in kar nekaj mleka izvozimo."
 
 
Pravo prihodnost domači proizvodnji mleka po mnenju ministra predstavlja zlasti predelava mleka. "Slovenske mlekarne zadnji dve leti od kmetov povečujejo odkup surovega mleka, tudi rastejo. Proizvodnja mleka za uživanje je samo v prvih dveh mesecih letošnjega leta, v primerjavi z lanskim letom, narasla za dobrih 11 odstotkov, narasla je tudi proizvodnja sira, skute, zelo pomembno pa je tudi naraščanje porabe fermentiranih izdelkov, torej jogurtov, kjer je poraba v zadnjih dveh mesecih narasla za skoraj 34 odstotkov," je povedal Židan ter ob koncu nakazal še na pomembnost žiga Izbrane kakovosti:
 
"Domač potrošnik se prek te označbe bolj naveže na prehrano iz svoje države in je za to pripravljen plačati nekaj več, ti izdelki pa se tudi že izvažajo. Mlekarna Celeia izvozivravno tolikšno količino, kolikor je značilno za celotno slovensko prehransko industrijo - 26 odstotkov. Torej vsak četrti slovenski prehranski izdelek se že izvozi. To je odstotkovno bistveno več, kot na primer v Italiji ,ali pa kakšni drugi evropski državi. In za konec še to: vsaka druga kmetija, ki v Sloveniji proizvaja surovo mleko, je tip gorsko-hribovske kmetije."