Mateja Modic, direktorica razvoja v podjetju Žito je ob tem povedala, da je osnovno vodilo v Žitu razvoj visokokakovostnih izdelkov v skladu s prehranskimi trendi in zahtevami potrošnikov doma in v tujini. Pirino vlečeno testo ohranja vse pričakovane in zahtevane lastnosti vlečenega testa. Ker je že razvlečeno, je preprosto za uporabo. Primerno je za pripravo zavitkov in pit, burekov in prigrizkov s sladkimi in slanimi nadevi.
Sveže vlečeno testo je namreč najpogosteje uporabljani izdelek v kategoriji testa - pripravljen iz pirine moke je tako na voljo tudi v tej obliki. Po pirinem testu posegajo predvsem tisti potrošniki, ki budno sledijo prehranskim trendom.
| Več beljakovin in vlaknin od pšenice Pira je starodavna in v sodobnem času ponovno odkrita pšenica. Do sredine 20. stoletja so jo gojili tudi naši predniki, potem pa jo, podobno kot drugje, čedalje bolj opuščali zaradi večjih pridelkov navadne pšenice. Danes se pira spet vrača tudi na naša polja in čedalje več potrošnikov po njej povprašuje zaradi specifičnega okusa in kakovostne sestave. Pira vsebuje veliko kakovostnih beljakovin (več kot pšenica), je bogata z vlakninami, zato je dobrodošla popestritev v zdravi uravnoteženi prehrani. Pridelava izdelkov iz pire je v primerjavi z izdelki iz pšenice bolj zahtevna, zato tudi gospodinje doma težje pripravijo vlečeno testo iz pirine moke. To so jim v Žitu olajšali z razvojem pirinega vlečenega testa, ki je narejeno iz 100 % pirine moke. |


