Da bi gostince, še posebej ponudnike študentske prehrane, spodbudili k obsežnejši uporabi ekoloških živil, na Univerzi v Mariboru danes prirejajo dogodek, katerega namen je informirati osebje v gostinski dejavnosti o posebnostih ekoloških živil, njihovem prepoznavanju in vključevanju v gastronomsko ponudbo. Redek pojav eko živil v domačem gostinstvu
Slovenija
13.02.2017
V Sloveniji je od približno 4500 ponudnikov hrane in napitkov v gostinstvu samo osem takšnih, ki ponujajo ekološka živila in hrano ter to pregledno v skladu z zakonodajo tudi označijo.
Da bi gostince, še posebej ponudnike študentske prehrane, spodbudili k obsežnejši uporabi ekoloških živil, na Univerzi v Mariboru danes prirejajo dogodek, katerega namen je informirati osebje v gostinski dejavnosti o posebnostih ekoloških živil, njihovem prepoznavanju in vključevanju v gastronomsko ponudbo. To vključuje tudi certificiranje in ustrezno označevanje. Kot je za STA pojasnila Martina Bavec z mariborske Fakultete za kmetijstvo in biosistemske vede, imamo v Sloveniji že od leta 2010 zakonodajno podlago za vključevanje ekoloških sestavin v ponudbo gastronomskih obratov in pravilno označevanje.
"Že od leta 2010 dalje imamo zakonodajno podlago za vključevanje ekoloških sestavin v ponudbo gastronomskih obratov in pravilno označevanje. Obrati javne prehrane financirani iz proračuna (bolnišnice, domovi za ostarele, šole) morajo že od leta 2014 nabavljati najmanj 10 odstotkov ekoloških surovin, a žal tega nihče ne preverja," je povedala Bavčeva.
Dobaviteljev ekološke hrane je po njenih besedah dovolj, zato domnevno premajhna izbira ne bi smela biti izgovor.


