SLO bocni levo
SLO bocni desno

Vinska klet Krško ima v soboto ledeno trgatev (po petih letih)

Slovenija

05.01.2017

V soboto ob 6.30 uri zjutraj bodo še v popolni temi na Sremiču začeli obiranje 2000 trt laškega rizlinga.  V zamrznjenem stanju se grozdje preša in zmrzal doda poseben okus vina.
 
Gre za t.i. ledeno trgatev, ki jo bodo v vinogradih Krške vinske kleti izvedli prvič po letu 2011.  "Od trgatve modre frankinje čakamo na ugodne pogoje, saj mora biti povprečna temperaturatri dni zapored minus sedem stopinj Celzija," je  dejal direktor Vinske kleti Krško Janez Živič.  
 
V zamrznjen stanju se grozdje preša in zmrzal je dodan kot poseben okus vina.
 
Ledeno vino

Takrat, ko grozdje izpolnjuje zdravstvene in zrelostne pogoje se odločimo za ledeno trgatev. Včasih dočakamo takšno trgatev že v decembru, navadno pa v januarju naslednjega leta. Pogoji so zakonsko podani ( najmanj tri dni in noči temperatura -7 stopinj Celzija in vsebnost sladkorja 130 stopinj Oe ). 

Večja je minus temperatura boljša je kvaliteta, kajti tukaj gre za dodatno zgoščevanje grozdnega soka, s tem, da voda v jagodi zamrzne. Stiskamo pri enaki temperaturi. Takšne posebnosti kontrolira Kmetijsko svetovalna služba in Kmetijski zavod.

Vrenje se začne počasi in traja zelo dolgo, zato ima vino jantarno barvo, ima poseben vonj in okus, ki spominja na žlahtnost suhega sadja. Vino je bogato z ekstraktom  in oljnato tekoče.