SLO bocni levo
SLO bocni desno

Židan:"Danes je zgodovinski dan za slovensko hrano "

Slovenija

15.12.2016

15. decembra je na Ljubljanskem gradu v Hribarjevi dvorani potekala novinarska konferenca ob začetku triletne kampanje "Naša super hrana", za katero so namenjeni trije milijoni evrov. 


"Če ste kupili mleko ali sir iz lokalne mlekarne, pri nas pridelano meso, jabolka ali korenje iz lokalnega okolja, lonček medu ali stekleničko domačega olivnega olja, hlebec kruha iz pšenice slovenskih kmetov ali steklenico vina naših vinarjev, potem ste kupili našo super hrano."
 
S tem povabilom na konferenco so organizatorji z ministrom za kmetijstvo in proizvajalci slovenske hrane povabilinovinarje, ki so jim ob začetku triletne kampanje "Naša super hrana" strokovnjaki iz različnih sektorjev spregovorili o tem, zakaj je lokalno pridelana hrana super za naše zdravje, družbo in okolje.
 
Dejan Židan, minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, je bil kot glavni gostitelj na ta dogodek še posebej ponosen, izpostavil pa je pomen znaka Izbrana kakovost - to je oznaka domače hrane, ki že krasi mlečne izdelke in bo v teh dneh še mesne, sledili pa bosta še sadje in zelenjava. 
 
"To je zgodovinski dan za naše kmetijstvo in proizvajalce, saj tudi sam nisem dolgo verjel, da je možen dogovor že znotraj enega samega sektorja, kaj šele vseh in skupen nastop. Tudi znak mi je iz dneva v dan vedno bolj všeč," je dejal minister.
 
Zatem je bila ob (slovenskem) zajtrku na vrsti dinamična predstavitev in pogovor predstavnikov najpomembnejših institucij in deležnikov v promociji lokalne hrane, ki ga je vodila moderatorka Mojca Mavec.
 
Govorili so: Anita Jakuš, predsednica Sveta za promocijo kmetijskih in živilskih proizvodov, Janja Kokolj Prošek z Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, Elizabeta Mičović z Uprave RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin, Darja Teržan, predsednica sektorskega odbora za mleko po zakonu o promociji kmetijskih in živilskih proizvodov, Peter Polanič, predsednik sektorskega odbora za meso, Simona Mušič in Vida Fajdiga Turk, z Nacionalnega inštituta za javno zdravje, Jožica Bolčič z Agrarije Koper ter Janko Stojkovič, pridelovalec sadja in predstavnica KZ Selnica ob Dravi.