Najpomembnejši britanski dnevnik The Times je Krasno, vino Kleti Brda, uvrstil med 50 najboljših vin britanske zimske sezone. The Times briško vino Krasno uvrstil med 50 "top" vin zime
Slovenija
09.12.2016
Najpomembnejši britanski dnevnik The Times je Krasno, vino Kleti Brda, uvrstil med 50 najboljših vin britanske zimske sezone. Novinarka in Master of Wine Jane MacQuitty, je v svoji oceni poudarila, da ta bela zvrst temelji na rebuli, stari lokalni sorti, ki uspeva na strmih briških pobočjih. "Rebula s svojo sadnostjo lepo podpira karakteristični profil sauvignona, kjer sta izrazita svežina in vonj po bezgu," je še zapisala.Klet Brda je Krasno pričela izvažati na britanski trg leta 2015, kar je pripeljalo dramatičnega povečanja prodaje.
Preskok sovpada tudi z vstopom v portfelj enega največjih britanskih vinskih trgovcev – Majestic Wine plc v letu 2016 v in v verigo kar 400 pubov Youngs leta 2015. Pri tem je več kot zanimivo, da so britanski "buyerji" – vodje nabave pri poslovnih partnerjih – prvoosebno sodelovali z enologi Kleti Brda pri ustvarjanju posebne zvrsti, ki bi prepričala okus otočanov.
Klet Brda sicer izvaža v Veliko Britanijo že od leta 2004. Prodajne rezultate je postopno povečevala do leta 2011, ko so bili z linijo Quercus izbrani za dobavitelja vin v verigi 32 pubov Geronimo, s čimer se je zgodil prvi pomembnejši preskok v prodaji, še večji preobrat pa leta 2015, ko so v verigi Youngs pričeli s prodajo vin Quercus na kozarec. Leta 2016 pa se je izvoz skozi kanale skupine Majestic kar potrojil.
Velika Britanija velja za trg, kjer je vinska konkurenca z vsega sveta najbolj izrazita. Rastoči izvoz v tej državi je plod brezkompromisne kakovosti in dolgoletnih prizadevanj. Klet Brda pa je kupce v zadnjih letih prepričala tudi z vložkom v vsebinski marketing, saj je vodstveno osebje distribucijskih podjetij in nekaterih lokalov sodelovalo na novinarskih trgatvah in posebej za poslovne partnerje pripravljenih dogodkih.
Klet Brda je tako odprla diskurz o herojskem vinogradništvu doma in v tujini ter o rebuli. Med drugim je na novinarski trgatvi 2016 delavnico o rebuli vodila enologinja in Master of Wine Caroline Gilby, sodelovali pa so tudi kupci iz verig Young's in Majestic.
Načrti za leto 2017 so ambiciozni, saj so vina Kleti Brda očitno zaznali tudi britanski vinski kritiki, kar je pomembna podpora izvoznim prizadevanjem in priznanje za originalnost in kakovost vin Kleti Brda.


