
Po 19. Slovenskem festivalu vin in 9. Festivalu kulinarike
Slovenija
30.11.2016
Slovenski festival vin še vedno najpomembnejša in najprestižnejša vinsko-kulinarična prireditev pri nas.

V soboto, 26. novembra 2016, sta svoja vrata zaprla predjubilejna, 19. Slovenski festival vin in 9. Festival kulinarike, ki sta se v petek in soboto, 25. in 26. novembra 2016, tradicionalna dogajala v Grand hotel Union, v Ljubljani. Letonjšnja festivala sta ponovno potrdila svoj položaj vodilne slovenske prireditve na področju vin. Priljubljenost prireditve med obiskovalci in novinarji vedno znova dokazuje veliko število sodelujočih priznanih vinarjev in vrhunskih vinskih vzorcev.
Na letošnjem Sloveskem festivalu vin se je letos predstavilo 100 vinarjev oziroma 25 odstotkov (v primerjavi z zadnjimi leti). Med razstavljavci je bilo tudi nekaj večjih organiziranih skupin vinarjev, kot so: Združenje družinskih vinogradnikov in vinarjev, Vinska družba Slovenije, Mabat, Združenje slovenskega reda vitezov vina, Lidlov mladi vinar... Na festivalu je bilo moč poizkusiti preko 400 vinski vzorcev iz: Slovenije, Hrvaške, Makedonije, Črne gore Francije, Španije, Avstralije, Čila, ... Letošnja festivala sta postregla tudi z rekordnim obiskom: v petek 1100 0biskovalcev, v soboto pa 600 obiskovalcev.
"Letošnja festivala sta festivala presežkov, kot se je zapisalo enemu predstavniku sedne sile - ne samo v številkah tudi v vsebini. Veliko število mladih, kar festivalu daje posebno izobraževalno noto. Novi koncept kulinarike, ki je pritegnil pozornost (žal tudi tisto maj prijetno - nov koncept je poleg odličnih Chefov in jedi prinesel tudi večji obseg kuhanja v živo, kar je prineslo neprijetne vonjave). Večje število partnerjev je prinesel pestrejši program in nove prodajne kanale za vinarje. Številna vina, ki so jih vinarji prijavili na Festivalsko ocenjevanje in partnerske izbore pa so potrditev zaupanja vinarjev tudi na tem področju. Večje število obiskovalcev (kljub spremembi termina in sobote) pa je potrditev, da je Slovenski festival vin še vedno najpomembnejša in najprestižnejša vinsko kulinarična prireditev v širšo okolici", je svoje občutke po zaključku festivalov strnil direktor festivalov Rado Stojanovič.
Strokovna žirija je že pred festivalom samim vse vzorce ocenila in podelila nagrade:
Zlati radgonski penini Selection 2012, Isteničevemu Prestigeu extra brut 2011, Sanaborjevi penini Floridii 2012, Rojčevi malvaziji maceracija 2013, Sirkovemu belemu pinotu 2015, Bizjakovi rebuli R, laškemu rizlingu izbor 2011 Kmetijske zadruge Krško, Pullusu 777 2015 iz Ptujske kleti, Kupljenovemu šiponu 2008, Krapeževemu merlotu 2011, Bričevi barberi 2011 in Bovinovi A'Gjupki 2012.


