O slovensko-švicarskem start-upu Kloster Kitchen in napitku Ingwer smo pisali že februarja. Maja so ustvarjalci zgodbe ingverjeve pijače napovedali, da za širjenje na nove trge iščejo vlagatelje. Prvega so dobili.
"To je Sanolabor, ki naš ingverjev napitek edini prodaja po Sloveniji. V naše podjetje je vložil četrt milijona evrov in postal petodstotni lastnik," je za Finance povedal Primož Wasa. Z ženo Majo Wasa in nemškim partnerjem Mariem Fürstom je ustvarjalec uspešne zgodbe Kloster Kitchna.
"Njihov ingverjev napitek z ekocertifikatom je točno to, kar iščemo za naše kupce – nekaj naravnega in zdravega, a ni zdravilo," pravi Mojmir Fortuna, direktor maloprodaje v Sanolaborju.
"S Sanolaborjem se dobro razumemo, pomagajo nam pri razvoju. Z njihovim denarjem bomo povečali proizvodnjo in promocijo v Avstriji in Nemčiji ter na novih trgih, kamor bomo širili prodajo," pravi Primož.
Pred dnevi so iz Nemčije dobili težko pričakovani stroj za lupljenje oziroma strganje ingverja. S tem bo odpadlo najbolj zamudno delo – ročno lupljenje ekološkega ingverja, ki je vsake tri tedne zaposlilo 250 ljudi.
Prodaja ingverjevega napitka, ki stane 9,9 evra, lepo raste. Letos pričakujejo okoli 650 tisoč evrov prihodkov, prihodnje leto pa 1,2 milijona. Takšne prihodke so spomladi pričakovali letos, a ker prej niso našli vlagatelja, proizvodnje niso mogli povečati.
Vstop na sedem novih trgov Prej, ko so ingver ročno lupili in delali koščke, so napolnili 22 tisoč steklenic, velikih 250 mililitrov. Zdaj bodo v enem ciklu, ki traja dva dni, napolnili 100 tisoč steklenic. "Zaradi omejene proizvodnje smo doslej morali kupce zavračati. Če dobimo naročilo za dva milijona steklenic, jih toliko lahko dostavimo," se veseli Primož Wasa. "Prodajo bomo najprej povečali v Nemčiji. Ponudbe za posel že imamo s sedmih trgov – iz Velike Britanije, Italije, Francije, Norveške, Švedske, Finske in Danske. Z ameriškim partnerjem se dogovarjamo o lokalni proizvodnji napitka v ZDA in prodaji pod našo znamko," dodaja Fürst. Dobijo veliko ponudb, da bi isti napitek delali za trgovsko znamko, a vse po vrsti zavrnejo. Spomnimo, da so od lani poleg Nemčije tudi v Avstriji. Še vedno dvakrat na teden prodajajo na tržnici v Celovcu, kjer so začeli. Od letos prodajajo v Švici in pri nas. |