V Slovenijo s svojimi blagovnimi znamkami prihaja podjetje Royal Partap, ki sodi med vodilne pridelovalce in izvoznike riža, predvsem basmati riža, v Indiji in svetu. Izjemno so ponosni na družinsko tradicijo pridelave riža, saj so na trgu že več kot pol stoletja.
Inovativne metode, izjemna kakovost izdelka, stabilnost v poslovanju in izkušnje jim omogočajo rast tržnega deleža v B2B in B2C segmentu ter vse večjo prepoznavnost.
Podjetje izvaža na vse kontinente sveta, hčerinska podjetja s skladišči ima v Kanadi in Italiji, v zadnjem času pa dejavnost širi tudi na trg vzhodne Evrope.
V načrtu imajo izgradnjo predelovalnega obrata v vzhodni Evropi, s čimer bi zagotovili najkrajšo in najbolj optimalno distribucijsko verigo.
Predelovalni obrati basmati riža, z zmogljivostjo najmanj 240 ton dnevno, ima podjetje v pokrajini na skrajnem severozahodu Indije, v pokrajini Punjab, tik ob meji s Pakistanom.
Basmati raste izključno ob vznožju Himalaje, v dolinah porečja petih rek, na enem najrodovitnejših predelov sveta, ki mu pravijo tudi Velika košara kruha, saj so tukaj ogromna polja riža, pšenice, bombaža.
Basmati je znan kot "princ riža" in v prevodu pomeni "dišeče zrno". S svojim prepoznavnim vonjem spominja na soncu posušen les, posušeno cvetje, vonj orehov.
Čas za vzgojo riža je od junija do novembra. Prične se z izbiro kakovostnega semena, vzgojo in presajanjem sadik, rednim negovanjem rastlin in žetvijo, ki je še vedno ročna. Le posušen in neoluščen riž je pripravljen za mletje in nadaljnjo predelavo. Proda se na borzi in dosega od dva do trikratnik cene običajnega dolgozrnatega riža.
Med procesom mletja odstranijo lupino in zunanje plasti riža ter izločijo vsa zlomljena zrna. Zlomljena zrna namreč med kuhanjem povzročajo lepljivost riža in nizek delež zlomljenih zrn zagotavlja, da je riž po kuhanju puhast, čvrst, ni lepljiv in zrna se ne sprijemajo.
"Želimo, da bi vsi vpleteni v prodajo riža, tako nabavniki in končni potrošniki, znali prepoznali kakovost, okus in aromo čistega riža Basmati Royal partap. Prepoznamo ga po dolgih tankih zrnih, po nežni teksturi in izjemni kakovosti, le z 1-odstotnim lomom," so sporočili s podjetja.
Prednosti riža Basmati Royal partap Podjetje je vodilni proizvajalec in izvoznik Basmati riža v Indiji. S pridelavo riža se ukvarjajo že več generacij, znanje prenašajo iz roda v rod ter zagotavljajo visoko in neprimerljivo kakovost. Imajo ogromne predelovalne zmogljivostjo - najmanj 240 ton na dan. Pozitivna lastnost je tudi ti, da imajo urejeno neposredno distribucijo v Evropo ter lastno skladišče v Vidmu. Za riž Basmati Royal partap je veriga iz Indije v Evropo najkrajša. Basmati Royal partap raste izključno v dolinah porečja rek ob vznožju Himalaje in je ena izmed najbolj cenjenih vrst rižev, je brez glutena, ima visoko kalorično vrednost, je brez holesterola ter se ponaša z relativno nizkim do srednjim glikemičnim indeksom. Priporočajo ga za dietne jedilnike, poleg tega se ne razkuha ali zlepi. Pridelujejo ga pretežno ročno. |