Ogromna torta, ki so jo mimoidočim predstavili na Stritarjevi ulici v Ljubljani, je tehtala kar 600 kilogramov.
Za njeno peko so slaščičarski mojstri porabili 2000 jajc, 50 kilogramov moke in masla, 40 kilogramov kristalnega sladkorja in sladkorja v prahu, 45 kilogramov različnih vrst čokolade, približno 80 kilogramov marelične marmelade in 200 kilogramov glazure.
Že od zgodnjega dopoldneva je šest slaščičarskih mojstrov izdelovalo največjo originalno saher torto (Original Sacher-Torte) na svetu s premerom 3,5 metra. Prvi kos sta odrezala dunajska mestna ministrica Renate Brauner in ljubljanski župan Zoran Janković, nato pa so jo brezplačno razdelili obiskovalcem.
Mesto Dunaj je od 19. do 21. septembra 2016 v Ljubljani prvič priredilo Dunajske dneve. V treh dneh so se na različnih lokacijah v središču Ljubljane zvrstili številni brezplačni dogodki – od gospodarskega foruma in predstavitve dobrih mestnih praks do koncerta klasične glasbe.
Skrivnost dveh posameznikov Recept za originalno saher torto je varno shranjen v sefu in ostaja že več kot 180 let strogo varovana skrivnost. V celoti ga poznata le glavni slaščičar in še dva slaščičarja, ki sta že dolga leta del ekipe. Ostali slaščičarji ob zaposlitvi podpišejo klavzulo o molčečnosti. Znana pa je zgodba o nastanku te najbolj znane torte na svetu. Vse se je začelo leta 1832, ko je njen izumitelj Franz Sacher prejel verjetno najpomembnejše naročilo v zgodovini družine Sacher. Potem ko je glavni kuhar zbolel, je knez Metternich svojega takratnega kuharskega vajenca prosil, naj ustvari prav posebno sladico za njegove goste. Nalogo je očitno dobro opravil, saj originalno saher torto še danes pripravljajo po prvotnem receptu Franza Sacherja. |