SLO bocni levo
SLO bocni desno

Nutris objavil nov razpis za inovativna živila

Slovenija

23.08.2016

Inštitut za nutricionistiko (Nutris) je letos že tretje leto zapored objavil razpis za izbor najbolj inovativnih živil, proizvedenih v Sloveniji in uvedenih na tržišče v zadnjem letu (od 1. decembra 2015 do 30. novembra 2016).
 
"Številni proizvajalci vlagajo zelo veliko truda v inovativen razvoj novih živil, ki imajo bodisi boljšo prehransko sestavo, vsebujejo manj aditivov, podpirajo zdravje bodisi imajo druge lastnosti, ki prispevajo k prijaznosti do potrošnikov ali okolja, vendar pa verodostojne informacije o takšnih proizvodih pogosto težko pridejo do potrošnika. Tudi domači proizvajalci na tržišče lansirajo vrsto novih inovativnih živil, tudi takšnih z zelo izboljšano prehransko sestavo, ki pa v hudi mednarodni konkurenci pogosto težko preživijo. Domači proizvajalci pogosto nimajo dovolj oglaševalskih sredstev, da bi takšna inovativna živila in njihove prednosti uspešno predstavili potrošnikom, da bi prodaja omogočila rentabilno proizvodnjo takšnih živil," so na inštitutu našteli pomembna razloga za razpis, ki ga sofinancira ministrstvo za zdravje.
 
Razpis bo odprt do 30. novembra 2016, prijave sprejemajo prek spletne strani inštituta, k sodelovanju pa vabijo tako potrošnike − oddajo jih lahko izključno prek facebook strani Zdrava prehrana - Inštitut za nutricionistiko − kot proizvajalce živil, od najmanjših turističnih kmetij do velikih živilskih podjetij s sedežem v Sloveniji.
 
Vsak proizvajalec lahko v izbor posreduje največ eno živilo. S prijavo ne bo nobenih stroškov, zagotavljajo na inštitutu.
 
Izbrane predloge (lahko tudi za pijače) bodo javnosti predstavili predvidoma januarja prhodnje leto.Z lanskim izborom so nagrade za najbolj invoativna živila prejeli Spar Slovenija za pirin kruh s kostanjem, Jata Emona za pšenične otrobe z ajdo Enemon, Ljubljanske mlekarne za linijo MU Smoothie, Pekarna Pečjak za sušene testenine Pure in Engrotuš ter Sastela za slovensko potico iz linije Slovenske dobrote.
 
Posebna nagrada za inovativnost pri ponudbi lokalnih živil je bila podeljena Eti Kamnik za linijo predpakiranih svežih vrtnin Grunt.