SLO bocni levo
SLO bocni desno

Potrjena specifikacija "izbrana kakovost" za mleko in mlečne izdelke

Slovenija

19.08.2016

Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano je potrdilo specifikacijo za kmetijske pridelke in živila iz nove sheme "izbrana kakovost", in sicer za mleko in mlečne izdelke iz kravjega, ovčjega in kozjega mleka.
 
Država bo skupaj z mlečnim sektorjem shemo "izbrana kakovost – Slovenija" z zaščitnim znakom ter proizvode iz te sheme še posebej promovirala in potrošnikom predstavila prednosti tovrstnih proizvodov. S tem bodo proizvodi na policah trgovin bolj vidni, potrošnik pa jih bo lažje prepoznal, kar povečuje možnost njihovega nakupa. 
 
Z zaščitnim znakom "izbrana kakovost – Slovenija" je dovoljeno označevati mleko in mlečne proizvode, ki zagotavljajo 100% poreklo slovenskega mleka in celotno proizvodnjo v Sloveniji ob hkratnem zagotavljanju ostalih kriterijev iz potrjene specifikacije. 
 
Eden od kriterijev se nanaša na mikrobiološko kakovost mleka. Surovo kravje mleko kontrolirano pri pridelovalcu lahko vsebuje največ 80.000 skupnega števila mikroorganizmov (SŠMO) na ml (zakonodaja dovoljuje 100.000 SŠMO na ml). Surovo ovčje ali kozje mleko, kontrolirano pri pridelovalcu mleka pa lahko vsebuje največ 300.000 SŠMO na ml (zakonodaja dovoljuje 1.500.000 SŠMO na ml). Nizka vrednost SŠMO v surovem mleku je znak dobre proizvodne prakse in odraz splošne higiene pri molži, skladiščenju in transportu ter učinkovitosti njegovega hlajenja.
 
Omejeno število mikroorganizmov v mleku je eden izmed pogojev za tehnološko kakovost mleka, kar je pomembno pri predelavi v kakovostne mlečne izdelke. Drug kriterij se nanaša na prevzem mleka iz zbiralnice do sprejema v predelovalni obrat, kjer lahko mine največ 15 ur.
 
Skupno število mikroorganizmov v surovem mleku se s časom zvišuje, zato je pomembno, da se mleko predela v čim krajšem času od molže in prevzema iz zbiralnice. S kriterijem glede časa od prevzema iz zbiralnice do sprejema mleka v predelovalni obrat zagotovimo tudi večjo svežino mleka in s tem tudi boljšo mikrobiološko kakovost na samem mestu predelave. 
 
V specifikaciji za mleko in mlečne izdelke sta dodana dodatna dva kriterija, ki se nanašata samo na mleko in mlečne izdelke proizvedene na kmetiji. Prvi dodaten kriterij določa, da mleko za predelavo prihaja iz lastne kmetije ali dokupljeno od največ 15-ih kmetij z območja v radiu do 25 km.
 
Drug dodaten kriterij določa, da so siri proizvedeni iz surovega mleka, fermentirani izdelki pa proizvedeni iz nehomogeniziranega mleka. Predlog specifikacije za mleko in mlečne izdelke so na ministrstvo podali GZS – Zbornica kmetijskih in živilskih podjetij, Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije, Zadružna zveza Slovenije in Združenje kmečkih sirarjev Slovenije.
 
Vključenost pridelovalcev in predelovalcev mleka v shemo "izbrana kakovost" omogoča njihovo sodelovanje pri zagotavljanju nadstandardnega nivoja kakovosti mleka in mlečnih izdelkov. To je tudi eden izmed pogojev za razvoj slovenskega kmetijstva in podeželja, zagotavljanje prehranske varnosti ter krepitve domače mlečno predelovalne industrije.