
"Dokument, ki bo podlaga za razdelitev 500 milijonov evrov pomoči, naj bi ministri potrdili septembra," poroča MMC.
Medtem ko se je potrošnja mlečnih izdelkov v zadnjih petih letih zmanjšala za 15 odstotkov, se je na drugi strani proizvodnja mleka za prav toliko povečala.
Kar 60 odstotkov mlečnih izdelkov se proda v akcijah.
V zadnjih petih letih se je delež slovenskih mlečnih izdelkov na domačem trgu močno zmanjšal, najbolj pri siru. Povečale so se tudi razlike v kakovosti izdelkov še poročajo na spletni strani TVS, kjer novinarka Radia Slovenije Jernejka Drolec, navaja tudi izjavo .predsednika sekcije za mlekarstvo pri zbornici kmetijskih in živilskih podjetij Roberta Serca, ki je tudi direktor Pomurskih mlekarn.
"Ko me vprašajo, zakaj ne sušimo mleko v prahu. Za sušenje 40 kilogramov prahu je potrebno 11 litrov mleka. Borzna cena mlečnih izdelkov je strahotno nizka."
Slovenske mlekarne odkupljeno mleko že naslednji dan predelajo v trajni produkt pravi Serec, medtem, ko so preprodajalci na italijanski trg, kjer predpisi niso tako strogi kot pri nas, pred časom prodajali ceneno mleko iz Poljske. "Tisto mleko se je nekje valjalo in to vemo, "pravi Serec. Zraven pa se dodaja sirotka in tako da to ni več mleko...
Slovenija je pri proizvodnji surovega mleka 120 odstotno samooskrbna, v predelavi pa samo še okoli 60 odstotno. Najbolj dramatično znižanje v tržnem deležu je pri sirih, kjer je na policah le 40 odstotkov slovenskih sirov. Občasno se na trgu pojavljajo tudi ceneni nadomestki. "V Nemčiji sira, ki mu dodate rastlinsko maščobo, ne smete imenovati sir in tudi pri nas je ravno tako," opozarja Serec in za konec optimistično najavi jesensko novo oznako:""Izbrana kakovost Slovenije bo za kupca končno jamstvo, da je tudi surovina slovenskega porekla."


