SLO bocni levo
SLO bocni desno

Hrenovke z oljčnim oljem v Mercatorju, Sparu in Tušu

Slovenija

08.07.2016

Kmetijska zadruga Tolmin je po lanski prenovi Salamerije letos razvila in dala na trg ekološke goveje hrenovke, ki so inovativne v tem, da ne vsebujejo svinjske masti, ampak oljčno olje.
 
Zadruga bo prihodnje leto ponudbo razširila še z zelenjavo, ki jo bo gojila v več rastlinjakih. Kmetijska zadruga (KZ) Tolmin, ki jo vodi Nikolaj Maver, je lastnica Mlekarne Planika in nekdanje Mipove Salamerije Alpija.
 
Lani so s 400 tisoč evri kupili novo linijo za predelavo klobas in hrenovk ter prenovili klavnico, ki je ena redkih s certifikatom za ekološki zakol in predelavo, piše portal Agrobiznis.
 
"Letos smo ponudbo salam in klobas razširili še z ekološkimi hrenovkami iz večinoma govejega in nekaj svinjskega mesa, od drugih pa se razlikujejo po tem, da imajo oljčno olje namesto svinjske masti. Naše hrenovke so bolj zdrave in primerne tudi za ljudi na dieti, z njimi imamo velike ambicije pri prodaji v javne zavode," dodaja Maver.
 
Po njegovih besedah bi morali spremeniti miselnost, da za otroke in starostnike zadošča najcenejša hrana, saj kar je poceni, ne more biti kakovostno. Hrenovke v Alpiji delajo od začetka leta, zanje še nimajo ekološkega certifikata, a ga pridobivajo.
 
V Salameriji, ki so jo pred leti kupili od Mipa, bodo letos naredili okoli 80 ton zorjenih salam in klobas pod blagovno znamko Alpija. "Naše mesnine so s plesnijo in brez kakršnihkoli umetnih pospeševalnikov zorenja in ojačevalcev okusa," trdi Maver. Prodajajo jih v Mercatorju, Sparu in Tušu, v kmetijskih zadrugah na Primorskem in svojih trgovinah.
 
V Tolminu in Bovcu ima KZ Tolmin tri večje trgovine, štiri manjše po vaseh in po eno mesnico v Kanalu ob Soči in Novi Gorici.